+359 878 292 513

ЛОРАТИДИН ТАБЛ.10 МГ.Х 10 /УНИФАРМ/

Тегло: 50.00 гр.

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа


Описание

ЛОРАТАДИН / LORATADIN / табл. 10 мг

 

СЪСТАВ:

Всяка таблетка лоратадин съдържа като активно - действащо вещество Loratadine в количество 10 мг. В състава му са включени и следните помощни вещества: лактоза монохидрат, царевично нишесте, микрокристална целулоза, колоидален силициев двуокис, повидон, магнезиев стеарат. 

ЛЕКАРСТВЕНА ФОРМА:

Лоратадин се произвежда под формата на таблетки. 

СВОЙСТВА НА ЛЕКАРСТВОТО И НАЧИН КА ДЕЙСТВИЕ

Лоратадин се отнася към противоалергични средства, антагонисти на HI хистаминови рецептори в кожата и лигавиците. Оказва своето действие чрез блокиране ефектите на хистамина, ендогенна субстанция, която се освобождава в организма при въздействие на алергизиращи фактори и причинява сърбеж, кихане, сълзене от очите, оток, кожни обриви и други симптоми на алергията. 

ПОКАЗАНИЯ

В КАКВИ СЛУЧАИ СЕ ИЗПОЛЗВА ЛОРАТАДИН?

Алергични ринити; Сърбеж и парене в очите; Хронична уртикария. 

ВНИМАНИЕ!

В КАКВИ СЛУЧАИ НЕ ТРЯБВА ДЕ СЕУПОТРЕБЯВА ЛОРАТАДИН? 

Противопоказания са заболявания или състояния, при които употребата на лекарството е свързана с висок риск от поява на сериозни нежелани реакции или влошаване на състоянието на пациента. Поради тези причини приемането на лоратадин е противопоказано в следните случаи: Данни за наличието на свръхчувствителност към някои от компонентите на продукта. 

СПЕЦИАЛНИ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ И ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ

При пациенти с чернодробни или бъбречни нарушения / бъбречния клирънс <30 rol/min/ се препоръчва намаляване на дозировката в началото на лечението /например, 10 мг през ден/.

Поради възможността от получаване на фалшив отрицателен резултат, приемането на лоратадин трябва да бъде прекратено 4 -7 дни преди провеждането на тестове за алергии.

Няма достатъчно данни относно безопасността и ефективността на лоратадин таблетки 10 мг при деца под 6- годишна възраст, поради което не се препоръчва назначаването му при тях. 

ЛЕКАРСТВЕНИ И ДРУГИ ФОРМИ НА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ

При лечение с лоратадин не се изисква спазване на специална диета. Трябва да се има предвид, че храната може да ускори резорбцията му в отделни случаи, поради което се препоръчва приемането на лекарството да става преди или след хранене с достатъчно количество течности.

Винаги трябва да се консултирате с лекуващия лекар или фармацевт за приемането на други лекарства едновременно с лоратадин. Особенно това се отнася до случаите, когато трябва да се лекувате с такива антибиотици, като кларитромицин, еритромицин или противогъбичкови средства - итраконазол, кетоконазол. 

БРЕМЕННОСТ И КЪРМЕНЕ

Не се препоръчва употребата на лоратадин по време на бременност. Само лекуващияТ лекар може да прецени необходимостта от лечение с препарата в тези случаи, както и възможните рискове. Поради наличните данни за екскреция на препарата в кърмата, не се препоръчва употребата му по време на кърмене. При необходимост от лечение на кърмещите жени, се препоръчва преустановяване на кърменето. 

КАК ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМА ЛОРАТАДИН?

Лекарство се приема през устата.  

Дозировката и продължителността от лечението се определят от лекуващия лекар. Таблетките лоратадин 10 мг са предназначени за възрастни и деца над 6- годишна възраст. Възрастни и деца над 12 год. - по 1 таблетка /10 мг/ за 24 часа, разпределени в 1-2 приема.

Деца от 6 до 12 год. възраст - по 5 мг / половин таблетка/ за 24 часа, максимално 10 мг / една таблетка/.

Лечението с препарата може да бъде продължително - от 2 до 6 месеца. 

НЕЖЕЛАНИ ЛЕКАРСТВЕНИ РЕАКЦИИ

Както и всяко друго лекарство, лоратадинът може да предизвика в редки случаи следните нежелани реакции: при отделни пациенти може да се появи главоболие, замайване, чувство на умора, съхнене на устната и носната лигавица. В много редки случаи са възможни единични случаи на поява на алергични реакции, зрителни нарушения, мускулни болки и крампи, понижаване или повишаване на кръвното налягане, ускоряване на сърдечна честота, промени във вкуса, намалено либидо, гадене, повръщане, промени в чернодробните показатели, безпокойство и намалена способност за концентрация.Необходимо е да информирате лекуващия лекар или фармацевт за поява на всички други неочаквани симптоми или събития, които наблюдавате по време на лечение с лекарството! 

ПРЕДОЗИРАНЕ

При приемане на високи дози лоратадин /40 -180 мг/ могат да се наблюдеват следните симптоми на предозиране при възрастни пациенти: сомнолентност, ускорена сърдечна дейност /тахикардия/, главоболие. При деца предозирането се изразява най-често с ескстрапирамидна симптоматика /мускулна ригидност, тремор / и палпитации.

Лечението на предозирането се провежда по следния начин: в случаите, когато съзнанието не е нарушено, се предизвиква повръщане. Дава се активиран въглен за да се абсорбират останалите количества на нерезорбирано лекарство. При невъзможност да се предизвика повръщане, се прави стомашна промивка с нормални солеви разтвори.

Препоръчват се и осмотични лаксативни средства. Трябва да се има предвид , че лоратадинът не може да бъде елиминиран чрез хемодиализа. 

УСЛОВИЯ НА СЪХРАНЕНИЕ

Съхранява се в сухи проветриви помещения, защитени от пряка светлина при температура не по-висока от 25С.

Да се съхранява на места недостъпни за деца! 

СРОК НА ГОДНОСТ

2 / две / години.

Не употребявайте лекарството след изтичане на срока на годност, указан на опаковката! 

ПРИТЕЖАТЕЛ НА РАЗРЕШЕНИЕ ЗА УПОТРЕБА:

УНИФАРМ АД, София, 1756, ул. Тр.Станоев 3

За информация и поръчки: