+359 878 292 513

АРИЛИН 500 ТАБЛ.500 МГ.Х 10

Тегло: 200.00 гр.

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа

Код: P01AB01


Описание

1. Състав:

Кое е активно вещество?

1 филмтаблетка Арилин 500 съдържа като активна съставка 500 mg метронидазол.

 

2. Лекарствена форма и съдържание:

Какво представлява Арилин 500?

Лекарствено средство за лечение на инфекции, предизвикани от протозойни и анаеробни бактерии.Опаковка от 10 бр. филмтаблетки

 

3. Терапевтични показания:

За лечение на инфекции, за които е доказано или се предполага, че са анаеробни бактерии, особено Bacteroides fragiiis и други видове Bacteroides-Fusobacteria, Eubacteria, Clostrida, както и чувствителните анаеробни коки. Към тях спадат:

• Инфекции в тазовата област и корема, напр. след операции на стомашно-чревния тракт перитонит, абсцеси;

• Инфекции на женските полови органи; . « Инфекции на дихателните пътища;

• Инфекции на ставите и костите;

• Инфекции на кожата и на меките тъкани;

• Инфекции на централната нервна система / вкл. мозъчен абсцес и минингит/, причинени по специално от видовете Bacteroides;

• Сепсис

• Ендокардит;

Metronidazole е ефективен и при лечение на бактериални вагинози (амино колпити), причинени от Gardnerella vaginalis, както и при Trichomonas vaginalis и Lamblia intestinalis.

Пояснения:

Трихомониаза е инфекция, причинена от микроорганизъм, наречен Trichomonas vaginalis, която най-често води до възпаление на влагалището и на мъжката уретра. Предава се най-често по полов път. За диагностициране на инфекцията се вземе секрет за намазка.При аминоколпит се наблюдава промяна на бактериалната флора във влагалището. Инфекцията е съпроводена с течение с неприятна миризма. Този вид инфекции са известни още като бактериална вагиноза или атипичен колпит. Амебиаза е инфекция, причинена от микроорганизми, наречени Giardia lamblia. Инфекцията често е съпроводена с диария.

 

3. Противопоказания:

Кога не трябва да прилагате Арилин®500?

Свръхчувствителност към metronidazole и/или други 5-нитроимидазоли, както и към някои от помощните вещества. В случаи на тежки поражения на черния дроб, сериозни промени на кръвната картина , смущения на централната нервна система (анамнеза за припадъци) Прилагането на лекарствения продукт трябва да става само след внимателна лекарска преценка на отношението полза/риск.

 

Какво трябва да имате предвид по време на бременност и кърмене?

През първите три месеца от бременността трябва да се предписва само при тежки инфекции с опасност за живота.По време на втория и третия триместър от бремеността, както и по време на кърмене Арилин 500 се прилага след внимателна преценка от Вашия лекар. За предпочитане е по време на бременност да се прилага локалната форма. Лечението с Арилин 500 по време на кърмене трябва да бъде прекъснато, а кърмата изпомпвана и изхвърлена, тъй като Арилин 500 преминава в майчиното мляко.

 

5. Предпазни мерки при употреба

Какво трябва да съблюдавате при употребата на Арилин®500? Да не се употребява алкохол, тъй като може да се появи непоносимост, проявена като зачервяване на кожата в областта на главата и врата, гадене, повръщане, главоболие и световъртеж.

 

Какво трябва да имате предвид по време на работа с машини?

Трябва да се избягва управлението на превозни средства и работата с инструменти и машини по време на лечение с Арилин 500. Ако това се наложи абсолютно е забранено да употребявате алкохол, защото Вашите реакции стават забавени спрямо неочаквани и внезапни събития. Ответните реакции не са достатъчно бързи и целенасочени. При работа с машини трябва да се осигурява здрава опора на тялото.

 

Какво още трябва да имате предвид ?

При трихомониаза често носител на трихомоните е интимния партньор, дори и да не се забелязват промени в здлавословното му състояние. Ето защо при трихомониаза е необходимо паралелно лечение на интимния партньор с Арилин 500, в противен случай е възможна реинфекция да се възобнови. Препаръчително е по време на лечението да се избягват полови контакти.

 

6. Лекарствени взаимодействия

Кои лекарства оказват влияние върху действието на Арилин 500?

Едновременното приемане на дисулфирам може да причини психози и състояния на обърканост.Действието на Арилин 500 намалява при едновременното прилагане на барбитурати или сренитоини. Симетидинът (прилаган при гастрити, язва на стомаха или червата) може в единични случаи да затрудни елиминирането на Metronidazole и по този начин да засили ефекта на Арилин 500.

 

Върху действието на кои други лекарства Арилин 500 оказва влияние?

При пациенти, лекуващи се с антикоагуланти от типа варфарин, трябва да се има предвид, че Арилин 500 засилва противосъсирващия им ефект.При приемане на литий (прилаган при определени маниакално депресивни състояния) и Арилин 500 се наблюдава покачване на концентрацията на лития в кръвния серум (опасност от литиева интоксикация, съпътствана от тремор и спазми).

 

7. Дозировка, начин и продължителност на употреба

Арилин 500 е лекарствено средство, чиято дозировка се рпределя в зависимост от вида и тежестта на инфекцията индивидуално при всеки един пациент. Дневната доза се изписва от Вашия лекар. Без негово знание не трябва да предприемате промени.

Колко често и в какво количество дневно трябва да приемате Арилин 500 ?

Ако не е предписано друго се препоръчва следното дозиране:

При инфекции с анаеробни причинители:

Възрастните и децата над 12 години получават дневна доза от 14 до 4 филмтаблетки Арилин 500 (= 0,25 до 2,0 g Metronidazole), 2-3 пъти дневно.

При некомплицирани инфеции (инфекции, отзвучаващи лесно и без последствия) е необходимо да бъде проведена 5-7 дневна терапия с по-малка дневна доза от 1 филмтаблетка Арилин 500 (0,5 g Metronidazole). При по-кратка терапия (1-3* дни) е достатъчна по-високата доза от 2 до 4 филмтаблетки Арилин 500. Аминоколпити или трихомониаза могат да бъдът лекувани и с еднократна доза от 4 филмтаблетки Арилин 500 (2 g Metronidazole).

При аминоколпит могат да бъдат приемани алтернативно 2 филмтаблетки (=1g Metronidazole), дневно, разделени на 2-3 еднократни дози, в продължение на 7 дни.

При трихомониаза, особено при тежки случаи се дава по 1 Vz -2-(3) филмтаблетки (= 0,75-1- (1,5) g Metronidazole), дневно, разделени на 2-3 еднократни дози, в продължение на 7 дни.

При усложнени инфекции като:

• Ендометрит (възпаления на лигавицата на матката);

• Аднексит (възпаления на яйчниците и яйчните тръби);

• Инфекции на зъбите, в устната кухина и на ушите;

• Перитонит;

• Абсцеси;

дневната доза в началото възлиза от 3 до 4 филмтаблетки Арилин 500 (= 1,5 -2,0 g Metronidazole), а през следващите дни по 2 филмтаблетки Арилин 500 (=1 g Metronidazole) за 5 до 7 дни.По изключение еднократната доза може да бъде повишена до 3 филмтаблетки Арилин 500 (=1,5 g Metronidazole).Профилактична терапия трябва да се провежда с еднократна доза от 1 макс. 4 филмтаблетки Арилин 500 (0,5- макс. 2,0 g Metronidazole). При децата дневната доза би трябвало да бъде 14 филмтаблетка Арилин 500 (0,25 g Metronidazole). За 10 кд телесна маса (20-30 mg/kg телесна маса), напр. 1 Vz филмтаблетка (0,75 д Metronidazole).Филмтаблетките не са подходящи за деца под 6 годишна възраст, тъй като трябва да бъдат приемани без сдъвкване.

За информация и поръчки: