+359 878 292 513

АСПИРИН УПСА Х 20

АСПИРИН УПСА Х 20 Упсарин х 20

Тегло: 100.00 гр.

Вижте още продукти от: UPSA SAS, Франция

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа


Описание

Прочетете Внимателно цялата листовка тъй като тя съдържа важна за Вас информация.
Това лекарство се отпуска без лекарско предписание. Въпреки това, за да получите най-добри резултати от лечението, Вие трябва внимателно да спазвате инструкциите за употреба на лекарствения продукт.
Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново. Ако се нуждаете от допълнителна информация или съвет, попитайте Вашия фармацевт.

Вие трябва да потърсите лекарска помощ, В случай че Вашите симптоми се Влошават или не се подобряват. Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

АЦЕТИЛСАЛИЦИЛОВА КИСЕЛИНА / АСКОРБИНОВА КИСЕЛИНА

Състав:
Ацетилсалицилова киселина (Acetylsalicylic acid)                               330 мг
Аскорбинова киселина (Ascorbic acid)                                              200 мг

Помощни вещества: глицин, безводна лимонена киселина, натриев хидроген карбонат, натриев бензоат, повидон за 1 ефервесцентна таблетка.

Една ефервесцентна таблетка съдържа 485 мг натрий. Лекарствена форма и опаковка: Ефервесцентна таблетка с делителна черта. Кутия с една или две туби с по 10 таблетки.

Фармако-терапевтичен клас: Периферен аналгетик/Антипиретик

За какво се прилага УПСАРИН С: Лекарството съдържа ацетилсалицилова киселина. Препоръчва се за лечение на заболявания, съпроводени с болка и/или висока температура, например: главоболие, грипни състояния, зъбна болка, мускулна болка, при възрастни и деца с тегло над 30 кг (около 12 години).

Кога не трябва да се използва това лекарство:

Лекарството не трябва никога да се прилага при следните случаи:

•   от шестия месец на бременността
•   в комбинация с метотрексат (при дози, надвишаващи 15 мг на седмица)
•   в комбинация с перорални антикоагуланти, когато ацетилсалициловата киселина се предписва в големи дози (3 г на ден или повече).

Това лекарство не трябва да се прилага при:

•   алергия към ацетилсалициловата киселина или към подобни лекарства (особено нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС)
•   активна язва на стомаха и дванадесетопръстника
•   хеморагични нарушения или риск от кръвоизливи
•   бъбречни камъни, когато се взимат високи дози витамин С (над 1 г)

Докато Вашият лекар не Ви посъветва друго, като главно правило, това лекарство не трябва да се използва в комбинация с:
•   перорални антикоагуланти (при дози ацетилсалицилова киселина, по-малки от 3 г дневно),
•   други нестероидни противовъзпалителни средства (при високи дози ацетилсалицилова киселина), напр. З г дневно или повече,
•   хепарин,
•   тиклопидин,
•   урикозурични средства (за лечение на подагра).

Като правило, лекарството не трябва да се употребява по време на кърмене.

Специални предпазни мерки: Преди да се вземе ацетилсалицилова киселина трябва да спазвате съвета на Вашия лекар в случаи на:
•   подагра,
•   данни за храносмилателни нарушения: прекарани кръвоизливи, стомашна или дуоденална язва,
•   бъбречни заболявания,
•   астма: при определени индивиди, появата на астматичен пристъп може да се свърже с алергия към нестероидни противовъзпалителни средства или към ацетилсалицилова киселина. В тези случаи лекарството не трябва да се приема.
•   ексцесивни менструални кръвотечения или употребата на интраутеринни изделия,
"Синдромът на Reye" (рядко, но много сериозно заболяване, което включва главно неврологични нарушения и увреждане на черния дроб) е наблюдаван при деца с вирусни заболявания, които са били лекувани с ацетилсалицилова киселина.

Следователно:
•   В случаи на вирусно заболяване, например варицела или грипоподобни състояния, не давайте на детето ацетилсалицилова киселина без да се консултирате с лекар.
•   информирайте Вашия лекар веднага, ако дете, което взима ацетилсалицилова киселина, показва признаци на нарушено съзнание, смущения в поведението или повръща.
•   ацетилсалициловата киселина увеличава риска от кръвоизливи и при много ниски дози, дори ако приложението е било преди няколко дни. Трябва да информирате Вашия лекар, хирург, анестезиолог или зъболекар, ако е планирана някаква хирургична операция, дори много малка.
•   В случаите на безсолни или с ниско съдържание на сол диети, съдържанието на натрий (485 мг на ефервесцентна таблетка) трябва да се има предвид при дневния прием.
Ако болката продължава повече от 5 дни, а температурата повече от З дни, или ако не настъпва подобрение, не продължавайте лечението без да се консултирате с лекар.

Лекарствени и други взаимодействия:

С оглед да се избегнат потенциални лекарствени взаимодействия Вие трябва да информирате Вашия лекар или фармацевт, ако взимате други лекарства, особено нестероидни противовъзпалителни средства, перорални антикоагуланти, хепарин, тиклопидин и урикозурични средства (бензобромарон, пробенецид).

Приложение при бременност и кърмене

1. Ако се налага, Вашият лекар може да предписва понякога това лекарство евентуално само през ПЪРВИТЕ 5 МЕСЕЦА на бременността.

2. ПРЕЗ И ОТ 6-ИЯ МЕСЕЦ НА БРЕМЕННОСТТА ПРИ НИКАКВИ ОБСТОЯТЕЛСТВА не трябва да се приема това лекарство ПО ВАША ИНИЦИАТИВА, тъй като последиците могат да бъдат сериозни за детето, особено върху съдовите и бъбречните функции, дори с еднократно приложение и даже когато бебето е доносено. Обаче, при специални обстоятелства, Вашият кардиолог или гинеколог може да предпише ацетилсалицилова киселина в много ниски дози, различни от тези, които се употребяват за лечение на температура и болка. Ако това се случи, необходимо е стриктно да се спазва предписаната доза.
Това лекарство преминава в кърмата. Следователно, кърмене не се препоръчва.

Списък на помощните вещества, които трябва да се имат предвид:

Натриев хидроген карбонат, натриев бензоат (всяка ефервесцентна таблетка съдържа 485 мг натрий).

Дозировка и честота на приложението:

ЗА ВЪЗРАСТНИ И ДЕЦА С ТЕГЛО НАД 30 кг (ОКОЛО 12 ГОДИНИ)
•   Интервалите между приложенията трябва да са най-малко 4 часа.
•   Тъй като лекарството съдържа аскорбинова киселина, приложението му в края на деня трябва да се избягва.

Болкови или фебрилни състояния:

    Възрастни: препоръчваната максимална дневна доза е 3 г. Обичайната доза е 2 г: 1 до 2 таблетки от 330 мг, като ако е необходимо дозата се повтаря след 4 часа, без да се превишават 9 ефервесцентни таблетки на ден.

    Пациенти в напреднала възраст: препоръчваната максимална дневна доза е 2 г. Обичайна доза: 1 до 2 таблетки от 330 мг, като ако е необходимо дозата се повтаря след 4 часа, без да се превишават 6 ефервесцентни таблетки на ден.

    Деца: препоръчваната максимална дневна доза при деца е 50 мг/кг. Обичайна доза: между 30 и 50 кг (от 12 до 15-годишна възраст): 1 таблетка (330 мг), Като ако е необходимо, дозата се повтаря след 4 часа, без да се превишават 6 ефервесцентни таблетки на ден. Приблизителната възраст по отношение на теглото е дадена само ориентировъчно.

Метод и начин на приложение:

Перорално приложение. Изпийте веднага след пълното разтваряне на таблетката в голяма чаша с вода (подсладена или не), мляко или плодов сок.
Продължителност на лечението: Ако болката продължава повече от пет дни, ако температурата трае повече от три дни, или ако състоянието Ви се влошава, не продължавайте лечението без съвета на лекар или фармацевт.

Поведение при предозиране:

Шум в ушите, усещане за намален слух, главоболие могат да настъпят по време на лечението и са обикновено симптоми на предозиране на ацетилсалициловата киселина. Ако се появят някои от тях, трябва да се спре лечението и да се информира Вашия лекар. Консултирайте се с лекар веднага в случай на инцидентно отравяне. Интоксикацията при малки деца представлява голяма опасност.
Нежелани лекарствени реакции: Както с всички лекарствени продукти, това лекарство може при някои хора да предизвика малко или повече нежелани ефекти. Спрете веднага лечението и информирайте Вашия лекар при следните случаи:
•   алергични реакции като кожни обриви, уртикария и астматични пристъпи
•   кръвоизливи (загуба на кръв през устата или с изпражненията, черни изпражнения). Честотата на кръвоизливите се увеличава с приложението на по-високи дози.
•   шум в ушите, усещане за намален слух, главоболие могат да настъпят и са обикновено симптоми на предозиране на ацетилсалициловата киселина.
Информирайте Вашия лекар ако настъпят коремни болки или кървене от носа или венците.

Съобщени са случаи на пептична язва. Високи дози витамин С (по-големи от 1 г) провокират при определени индивиди развитието на бъбречни камъни и могат да увеличат хемолизата (разрушаване на червените кръвни клетки) при пациенти с G6PD - глюкозо-6-фосфат-дехидрогеназен дефицит.

НЕ СЕ КОЛЕБАЙТЕ ДА ТЪРСИТЕ СЪВЕТА НА ВАШИЯ ЛЕКАР ИЛИ ДА СЪОБЩИТЕ НЕОЧАКВАНИ ИЛИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ, КОИТО НЕ СА ПОСОЧЕНИ В ТАЗИ ЛИСТОВКА.

Съхранение

ДА НЕ СЕ УПОТРЕБЯВА СЛЕД ИЗТИЧАНЕ СРОКА НА ГОДНОСТ ПОСОЧЕН ВЪРХУ ОПАКОВКАТА.

Да се съхранява под 25°С. Да се пази от влага в плътно затворена туба. Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
 

За информация и поръчки: