6 фактора, които могат да влошат акнето

Препоръчваме ви:

Дори да нямате особено проблеми с пъпките, някои фактори могат да влошат положението на мазната и проблемна кожа и да доведат до възпаление и акне. Макар че има доста вътрешни причини за появата на пъпки във всяка възраст, може да се окаже, че причините са в някои ваши навици. Ако успеете да ги промените, вероятно ще можете да редуцирате кожните възпаления.

Носенето на шапки и аксесоари за коса
Може би не осъзнавате колко много замърсявания могат да се пренасят от шапките и от аксесоарите за коса, които имат контакт с кожата на лицето. Косата също може да замърси кожата ви, особено ако е мазна и често пада върху лицето ви. От една страна тъканта на шапката се търка в кожата и я раздразва, а от друга тя пренася бактерии, които могат да причинят кожни възпаления. Същото важи за тесните дрехи и сутиени, които могат да възпалят кожата на тялото ви. Затова избягвайте тесните дрехи, шапки и аксесоари, като не забравяте да ги изпирате редовно.

Продукти за коса
Ако често ви излизат пъпки по челото, може би те се дължат на продуктите за коса, които използвате. Някои балсами и маски за коса могат да запушат порите на кожата и да причинят акне. Ако имате бретон, косата ви може би замърсява кожата на лицето ви с козметиката, която ползвате. От време да време захващайте бретона си с фиби, за да може кожата отдолу да диша. Измивайте добре козметиката за коса и използвайте редовно меки съставки за почистване на лицето си.

Замърсената повърхност на телефонната слушалка

Това е една от основните зони на замърсяване, тъй като се смята, че телефонната слушалка е по-замърсена с бактерии от тоалетната чиния. Това важи особено за телефона в офиса, тъй като той се употребява от много хора. За да се предпазите от бактериите, почиствайте редовно мобилния си телефон, който може да пренесе бактериите и мазнината от косата и кожата ви, с памучен тампон и спирт. Не допирайте офисната слушалка до кожата си или я забърсвайте добре с кърпичка.

Очила
Ако носите очила с диоптър или слънчеви очила, много е вероятно те да са причина за появата на пъпки в зоната на очите и встрани, както и по носа. Това е така, тъй като рамките задържат мръсотията и бактериите от кожата ви, и могат да ги пренесат върху чистата кожа. Почиствайте редовно рамките на очилата си с памучен тампон и спирт.

Спортна екипировка

По време на тренировки дрехите и аксесоарите могат да задържат полепналата пот и мръсотия, които могат да възпалят кожата ви. Важно е да взимате душ след всяка тренировка, за да отмиете мръсотията и потта от кожата си, тъй като те могат да запушат порите ви. Перете редовно спортната екипировка, особено ако е по тялото ви и е от синтетична тъкан. И не забравяйте да не пипате лицето си с мръсни ръце, докато сте във фитнеса.

Козметика и измиване на кожата на лицето
Ние разчитаме на козметиката да направи кожата ни по-красива, но ако тя не е добре подбрана, може дори да я възпали и да запуши порите ни. Ако имате проблемна кожа, избягвайте вазелин и ланолин, които често се съдържат в козметиката за лице, тъй като те могат да запушат порите. Ако имате чувствителна кожа, първо тествайте козметиката върху малка зона от вътрешната част на ръката си. Добри съставки срещу акне са билки като невен и лайка, хамамелис и чаено дърво. Не прекалявайте с измиването на кожата на лицето си, тъй като това може да я провокира да отделя повече мазнини. Използвайте меки почистващи средства и тоник, който да стегне порите ви, за да задържат по-малко мръсотия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *