10 начина да облекчим болките от възпаленото гърло

Препоръчваме ви:

Болките в гърлото могат да са първият знак за настинка, грип, последица от напрежение на гласните струни или аларма за нещо, много по-сериозно, като стрептокок на гърлото. Често първите симптоми се пренебрегват, а можем много лесно да си помогнем дори сами, в домашни условия, без да посещаваме лекар.

Вижте десет трика в тази статия, които лесно могат да се приложат още с първите драскания в гърлото.

1. Противовъзпалителни препарати

Безпорно най- първото ни действие е свързано с нещо, което имаме в домашната аптечка, или в най-близката аптека на ъгъла. Препаратите за настинка като аспирин, парацетамол, грипекс, парацетамакс и други имат не само облекчаващ и ободряващ ефект, но и помагат за цялостното укрепване на организма. Ако имате треска, доста от предлаганите медикаменти в аптеката помагат и за останалите простудни симптоми.

2. Гаргара със солена вода

Проучвания сочат, че гаргарите няколко пъти на ден с топла, подсолена вода могат да облекчат непритните усещания. Докторите препоръчват да разтворите половин чаена лъжичка сол в чаена чаша вода. Ако вкусът на водата е твърде солен за Вас, може да го претъпите с добавянето на малко мед в чашата. Единственото, което трябва да запомните е да изплювате водата, а да не  я поглъщате.

3. Таблетки и спрейове

Смучейки таблетки за гърлобол, Вие стимулирате произвеждането на слюнка, което от своя страна подпомага Вашето гърло да не пресъхва и да остава влажно. Въпреки това, доста от предлаганите пастили не помагат особено в борбата с болката. Има голямо разнообразие на пазара с плодови и захаросани вкусове, които имат по- голям ефект, като бонбони, отколкото да облекчат болното гърло. Ако искате нещо, което наистина да Ви помогне, изберете такива, които съдържат охлаждащи съставки, като мента и евкалипт.

Същият е ефекта от спрейовете. Те имат сходен ефект, с таблетките за смучене. Те няма да излекуват болното гърло, нито да убият прикриващата се настинка, но ще облекчат временно болката.

4. Сироп за кашлица

Дори да нямате кашлица, сиропите също като таблетките за смучене и спрейовете ще облекчат болката.

Ако трябва да работите изберете сироп с по-лека формула, която да не ви отпусне и да Ви накара да се чувствате сънени и отпаднали. Ако обаче кашлицата Ви пречи да спите вечер, попитайте за сироп, с по-силни съставки, които освен облекчение на болките, ще Ви отпуснат, за да може да поспите.

5. Течности

Добрата хидратация е много важна, особено когато сте болни и Вашето гърло е възпалено. Трябва да приемате достатъчно течности, така че урината Ви да е светло жълта до безцветна.  Какви течности ще изберете зависи от Вас, може да изберете такива с захар, като плодов сок или подсолени, като пилешки бульон.

6. Чай

Няма по-добро решение от топъл чай. Изберете черен, зелен или бял, тъй като те съдържат антиоксиданти, които подпомагат засилвнето на имунната система. За допълнителен ефект добавете чаена лъжичка мед. Подпомага слизането на чая по гърлото и има антибактериални свойства.

7. Пилешка супа

Пилешката супа е  всепризната със своите лечителни свойства при настинки и грип. Натрият, съдържащ се  в бульона й има противовъзпалително действие, освен това облекчава болките. Другият плюс на пилешката супа е, че когато човек е болен, често свързва болката при преглъщане на твърда храна с мъчение и почти не се храни. Течната храна е по-безболезнена и ни дава сили и енергия, от които се нуждаем.

8. Маршмелоус

Макар и не напълно доказано, сокът от растението маршмелоу (обикновено под формата на чай) се използва от стотици години за лечение на настинки, кашлица и болно гърло.

Съвременните маршмелоус под формата на пухкави бонбонки успокояват болното гърло, заради съдържанието си на желатин. Те са хлъзгави, меки и сладки – идеални за много болезнено и болно гърло.

9. Почивка

Може да не е възможно да я постигнете на момента, но възможно най-скоро. Тя е най-доброто решение за всяка настинка- връща силите на организма.

10. Антибиотици

В случай, че проблемите с гърлото са причинени от вирус, като Стрептококус, посетете лекаря си, за да изпише подходящ антибиотик. Не забравяйте, че дори и да се чувствате по-добре, не трябва да прекъсвате лечението си, докато лекарят Ви не прецени това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *