5 здравословни приложения на лавандулата

Препоръчваме ви:

Лавандулата е една от най-често употребяваните билки в медицината и козметиката. Нейните съставки се използват срещу различни болежки и инфекции, а освен това се грижат за красотата на кожата, затова често се влагат в козметичните продукти. Може би най-честата употреба на лавандулата, обаче, е в аромотерапията. Нейният аромат е известен с това, че успокоява тревожността, релаксира и помага при безсъние с неизяснен произход. Можете да сложите изсушени цветчета от лавандула в торбичка от рехава тъкан и да я окачите в гардероба, за да ароматизира дрехите ви. Етеричното масло от лавандула действа положително при простуда, изгаряния, рани, безсъние, натъртвания, гъбички, акне, псориазис, пърхот и херпес; при хрема, артрит, главоболие, бронхит, гадене, повръщане и срещу ухапвания от насекоми, а освен това пречиства въздуха в стаята. То може да се употребява смесено с базисно масло или разтворено в малко вода в горната част на ароматична лампа.

Лавандула срещу главоболие
Лавандулата помага срещу главоболие. Ароматното й масло можете да използвате в ароматична лампа, за да вдишате приятната миризма на билката. За да подейства локално, нанесете няколко капки от маслото, най-добре разтворено в малко бадемово масло или зехтин, върху слепоочията си. Втрийте го добре с възглавничките на пръстите си и си направете лек масаж, за да облекчите болките.

Лавандула срещу стомашни болки
Немските лекари често препоръчват чай от лавандула срещу неразположения в стомашно-чревната система. Чаят спомага за по-добро храносмилане и действа добре срещу възпаленията. Етеричните масла в билката релаксират гладките мускули на вътрешните органи и способстват за премахване на спазмите след хранене. За чая използвайте суха лавандула и я запарете в гореща вода за 10 минутки. Пийте от отварата след хранене, на малки глътки.

Лавандула срещу инфекции и акне
Танините в лавандуловия цвят убиват бактериите, които причиняват инфекции и акне, затова лавандулата е особено подходяща съставка за козметика срещу проблемна кожа. Освен това можете да използвате разреденото лавандулово масло, отвара от билката или бадемово масло, в което сте киснали лавандула няколко дена, за да третирате порязвания и малки рани. Можете да си правите компрес с лавандула върху увредената кожа или маски за лице.

Лавандула срещу различни болки
Лавандуловото масло има болкоуспокояващи свойства. Според учени то редуцира трансмисията на нервни импулси, които носят информация до мозъка за болката. Смесете няколко капки есенциално лавандулово масло с бадемово или зехтин, и втрийте сместа върху зоната, която е болезнена. Лавандулата редуцира сърбежа и действа противовъзпалително, затова може да се употребява срещу ужилвания и ухапвания на различни насекоми.

Лавандула срещу ушни инфекции
Химическото съединение в лавандулата, което се бори с кожните инфекции и акнето, може да редуцира така нареченото „ухо на плувците“, което представлява външна ушна инфекция, която е подобна на отита. Разреденото есенциално масло може да се използва срещу сърбежа и раздразнението в ухото, което понякога се появява от контакта с водата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *