7 мита за рака на гърдата

Препоръчваме ви:

1. Прекалено съм млада, за да се тревожа за това.

Вярно е, че рискът за рака на гърдата се увеличава с възрастта, но истината, за съжаление, е че всяка жена на всяка възраст може да го развие.

2. Никога не съм имала рак в семейството, така че няма нужда да се притеснявам.

Всъщност повечето жени диагностицирани с рак на гърдата нямат роднини с тази диагноза. Но ако все пак ваша баба сестра или майка имат или са имали подобно заболяване, не пренебрегвайте профилактичните прегледи. Това не е и основание да се плашите и да живеете в постоянен стрес.

3. Нямам мутирал ген BRCA1 или BRCA2, така че няма за какво да се притеснявам.

Не се самозалъгвайте дори и да нямате тези мутирали гени, не е сигурно на 100%, че няма да се разболеете. Всъщност истината е, че при повечето жени диагностицирани с рак на гърдата нямат мутирали тези гени.

4. Жените с рак на гърдата имат повече от един рисков фактор.

При всички жени го има този риск, няма значение от рисковете фактори. Даже повечето диагностицирани пациентки нямат рискови фактори.

5. Ракът на гърдата може да се предотврати.

Има лекарства, за които се твърди, че намаляват риска на рак, но има жени, при които това  е неизбежно. Най-важният компонент е ранно диагностициране и правилно лечение.

6. Ранните мамографии повишават риска за рак на гърдата.

Според Американския колеж по радиология, ползите от ранните мамографии са много по-големи от риска от облъчване, тъй като лъчението е много ниско.

7. Няма да кърмя, защото кърменето ще увеличи риска от рак на главата.

Напротив! Обратното е вярно. Всъщност кърменето намалява риска от рак на гърдата.

Не робувайте на тези митове. Мислете трезво и взимайте информация само и единствено от медицински лица. Не пренебрегвайте профилактичните прегледи, но без това да води до прекалена уплаха и съсредоточаване в определен симптом.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *