9 факта, които всяка жена трябва да разкаже на гинеколога си

Препоръчваме ви:

Има доста подробности от нашия живот, коиро едва успяваме да споделим с най-добрата си приятелка, какво остава за гинеколога ни, особено ако той е от мъжки пол. Истината обаче, макар и всички да я знаем, но пренебрегваме е, че те са хора, които със сигурност са виждали  и чували всичко. Доста от нещата, които прикриваме неловко могат да се окажат от жизнено важно значение за нашето сексуално и репродуктивно здраве. В тази статия, ще изброим 11 факта, които не са за пренебрегване пред Вашия лекар:

 

1. Колко сексуални партньора сте имали до момента

Беше ли последната година бурна и емоционална, що се касае до сексуалните Ви преживявания? Споделете това  с гинеколога, дори и да не сте попитани. Той, няма да започне да Ви съди, като най-добрата Ви приятелка, отделно от това ще разполага с информация, която може да се окаже жизнено важна за евентуално бъдещо лечение.

 

2. Ако сте правили секс без предпазни средства – дори и да е било само веднъж

Направили сте крачка в страни от правилника си и сте преспали с някого без никакви предпазни средстава. Малко по-късно идва менструацията Ви и всичко е наред. Но дали? Макар и привидно, има доста полови инфекции, които преминават в месеци с без симптоми от какъвто и да било характер. Хламидията е идеален пример. Уведомете Вашия лекар, той най-добре ще прецени какви са рисковете и дали сте засегнати от тях.

 

3.  Aко не можете да достигнете до оргазъм

Помислете над това, освен ако не отидете на сексолог, кой друг би могъл да Ви помогне? Вашият гинеколог също има представа за какво става въпрос и може да Ви помогне. Често пъти причината е заболяване, а това е изцяло в естеството на работа на гинеколозите.

 

4. Ако имате кръвотечение понякога след секс

Ако това се е случило веднъж след по-груб и продължителен секс, това не е причина веднага да се затичате до лекарския кабинет. Ако обаче това се повтаря повече от веднъж уведомете задължително гинеколога си. Кървенето след секс може да е в резултат на причини от инфекции до предракова диагностика. По-добре да сте спокойни и защитени, от колкото да подценявате тази опасност.

 

5.  Закъсняваща менструация

Дори и да сте сигурни, че не сте бременни, измененията в менструацията са нещо, което задължително трябва да се дискутира с лекуващия лекар. Ако кръвотечението е по-обилно, менструацията  е по-тежка или лека от нормалното, тогава това може да е резултат от доста и различни видове заболявания, като хормонални дисбаланси, кисти или инфекции.

 

6. Ако сексът се превърне в по-скоро болезнено изживяване, отколкото приятно

Не се притеснявайте да споделите с гинеколога си, проблема може да сухота във влагалището или в самата матка. Това не е проблем, с който се сблъскват само по-възрастните жени, младите също биват засегнати.

 

7.  Какви лекарства или медикаменти взимате

Това е важно поради доста причини – независимо дали започвате да прилагате нов метод на контрацепция, дали се опитвате да забременеете, предстой Ви или сте минали операция

 

8. Aко сте били сексуално насилени

Независимо дали искате да споделите с някого, притеснявате се от последствията или искате да си направите изследвания, това  е задължителна информация за Вашия лекуващ лекар, която не  трябва да пренебрегвате.

 

9. Ако забележете неприятна миризма

Това винаги е знак за инфекция или промяна в Ph на влагалището. Ако забележите този симптом, не се колебайте да споделите на гинеколога си, той ще помогне проблема да се разреши, докато не се  е задълбочил.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *