15 рискови фактора за образуване на камъни в бъбреците – част 2

Препоръчваме ви:

8. Кенче сода

Да бъдете хидратирани през целия ден е един от най-простите начини да избегнете образуването на камъни в бъбреците, защото се разреждат веществата, които ги причиняват. Но не всички течности са безобидни. Проучване сочи, че едно кенче подсладена сода на ден, може да повиши вероятността от образуване на камъни с до 23%. Причината е в съдържанието на фруктозата, която увеличава количеството на химикалите, свързани с бъбречните камъни.

9. Родителите

Ако някой от родителите ви е имал камъни през живота си, това автоматично повишава риска за вас. Благодарение на гените, които вашето семейство ви предава, получавате и невъзможността да абсорбирате ефективно оксалат.

10. Възпаление на червата

Хора, страдащи от възпаление на червата, са с по-висок риск от образуване на камъни. Причината е, че заболяването е придружено от диария, а това от своя страна води до дехидратация. Обезводняването позволява на химикалите, образуващи камъни, да се свързват по-лесно.

11. Повтарящи се инфекции на отделителната система

В този случай повторните инфекции са вероятен знак за камъни. Не всички камъни причиняват болка, някои преминават през организма ви незабелязано. В някои случаи, бъбречните камъни остават в отделителната система и блокират потока на урина, което може да се отдаде именно на тези инфекции.

12. Употребата на твърде много разслабителни

Възрастните хора, страдащи от запек, смятат, че трябва да приемат по-голямо количество разслабителни, за да подобрят храносмилателния процес. Истината обаче е, че най-голямата част от консумацията на подобен вид лекарствени продукти, се приписва на хора, които страдат от анорексия или булимия. Разслабителните могат да пречат на тялото да абсорбира хранителните вещества и лекарствата, както и да нарушат електролитния баланс – а това причинява и образуване на камъни.

13. Лекарства за мигрена

Съставката топирамат в някои лекарства за мигрена повишава многократно риска от образуване на камъни в бъбреците, тъй като той повишава нивата на ph в отделителната система.

14. Теглото ви

Пълничките жени са с до 35% по-висок риск от образуване на бъбречни камъни. Допълнителните килограми водят до промяна на средата в отделитгелната система, улеснявайки образуването на камъни.

15. Операции за намаляване на телесната маса

Не само повишеното тегло може да създава проблеми, но и операции за намаляването му също може да предизвика образуването на камъни. Смята се, че след извършването на подобни интервенции, организмът не може да абсорбира необходимото количество калций. Ако сте предтърпяли операция, се консултирайте задължително с лекаря си, за да намалите риска от образуване на камъни, чрез повишаване на количеството вода, ограничаване на месото и солта в храната или прием на по-голямо количество калций.

Ако ви харесват нашите препоръки споделете с приятели. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *