11 вредни навика, които водят до подуване на стомаха – част 2

Препоръчваме ви:

към първа част

6. Предпочитате диетични или нискокалорични продукти

Изкуствени захари като аспартам, се добавят към всички продукти, които се препоръчват за диетично хранене, както и в дъвките и сладките храни. Но дори нискокалоричните храни създават проблеми. Изкуствените подсладители се задържат по-дълго в стомаха ви, тъй като са трудносмилаеми, което води и до подуване.

7. Пиете газирани напитки

Всички газирани напитки, които консумирате, водят след себе си като резултат подуване на стомаха, дължащ се на мехурчетата, които се съдържат в тях. Още по-лоши са газираните напитки, които имат в състава си изкуствени подсладители, като диетичната сода например. Стомахът трудно се справя с разграждането им и следователно се получава подуване.

8. Консумирате бобови храни

Бобът в различните му разновидности лещата, нахутът са невероятен източник на висококачествен протеин. За нещастие, въглехидратите в бобовите храни са несмилаеми и това води до образуване на газове и подуване на корема. Въпреки това, не забравяйте, че тези храни са изключително полезни за вашето здраве, затова не ги изключвайте напълно от менюто си.

9. Дъвки и близалки

Дъвките и близалките карат устата ви да работи, което ги прави добър начин за загуба на тегло или отказване от цигарите, но заедно с това, поглъщате голямо количество въздух. И подобно на бързото хранене, водят до подуване на стомаха от излишните газове, които се натрупват.

10. Вечеряте преди лягане

Ако се храните с нормална порция храна, но твърде близко до времето ви за лягане, това може да е проблем. В легнало положение, храносмилането забавя темповете и ако си легнете с храна в стомаха, тя няма да се разгради достатъчно бързо и сутринта ще имате газове в стомаха си. Стремете се, да промените режима си така, че вечерята да бъде поне няколко часа преди лягане. Ако все пак не можете да си позволите подобна промяна, хапнете нещо съсвсем леко.

11. Пренебрегвате симптомите на хранителните алергии

Макар да не сме засегнати от хранителни алергии, трябва да бъдем предпазливи и да вземаме мерки за предпазване от подобни състояния. Някои хранителни алергии се свързват пряко с подуването на стомаха. Например при хора, които са с алергия към пшеницата и не могат да разграждат глутена, тогава се получава подуване. Същото може да се случи и при хора, които са с чувствителност към лактоза. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *