Храни, с които да засилим имунитета си през есента

Есента пристигна с дъжд и студено време, а тази внезапна промяна на климата ни предразполага към появата на заболявания и отслабване на имунната ни система.

 

Как да се предпазим от болестите и да устоим на предизвикателните есенни месеци? Сигурният начин е да подсилим имунната си система с витамини от растителни храни.

 

Ето няколко от тях, които ще се погрижат да направят организма устойчив на предизвикателствата на времето.

 

Чесън

 

Чесънът е сред топ храните за подсилване на имунитета. Благодарение на уникалното съединение алицин, което бори успешно голям брой вирусни, бактериални и гъбични инфекции, вие можете да поддържате имунитета си в готовност за всякакви вирусни предизвикателства.

Освен това, чесънът помага за понижаване на кръвното налягане и нивата на лошия холестерол, бори се дори и с раковите клетки.

 

 

Лук

 

Лукът е добре познат като лекарство и се използва широко в народната медицина.  Той съдържа голямо количество различни минерални соли, витамини, ефирни масла, притежаващи бактерицидни свойства, като например – витамин С (в листата – 35 мг), витамин В1 – до 60 мг, В2, В6, Е, РР1, калий, фосфор, калций, желязо и лимонена киселина.

 

Джинджифил

 

Джинджифилът успокоява болки в гърлото и пречиства слузта от белите дробове като насърчава отделянето на секрет с продуктивна кашлица.

Чаят от джинджифил е доказал ефективното си действие в подсилването на имунната система. Ако искате да притъпите острия пикантен вкус, добавете резен лимон и малко мед.

 

 

Цитруси

 

Лимони, портокали, грейпфрут, киви, мандарини.. всички те са богати на витамин С и са доказани в лечението и превенцията на инфекции и вируси.

Изследвания показват, че натуралният витамин С в лимоните е много по-ефективен от синтетичния.

Освен че се борят с инфекциите и понижават високата температура, лимоните могат да облекчат симптомите на ангина и възпалено гърло като прочистват дихателните пътища.

 

 

Лют червен пипер

 

Лютите чушки съдържат редица полезни за организма вещества, сред които  протеини въглехидрати и витамини. Доказано е, че три люти чушлета съдържат толкова витамин С, колкото цял килограм лимони.

Съдържащите се в лютите чушки фитонциди засилват имунитета и подпомагат защитните сили на организма в борбата му срещу простуда и инфекции.

 

 

Зеле

 

Подобно на другите листни зеленчуци, зелето е източник на редица витамини и минерали, включително и на витамин Е, който подпомага увеличаване на производството на белите кръвни клетки, които убиват нежелани бактерии.

 

 

Зелен чай

 

Класическият зелен чай съдържа антиоксиданти, полифеноли, витамини; има профилактична и терапевтична стойност при температурни състояния, главоболие, зъбобол, афти в устата, намалява риска от рак – особено рак на стомаха. Ефективен съюзник е и в борбата с излишните килограми и затлъстяването.

 

Ябълки

 

Ябълките съдържат десетки полезни витамини и минерали, които се намират също и в кората им. А знаете ли, че печените ябълки са също много полезни за организма?

Те съдържат салицилова киселина, която е чудесен противовъзпалителен фактор. В най-голямо количество тя се съдържа в кората на плода.

Не случайно отварата от ябълкови обелки в народната медицина се счита за добро лекарство срещу кашлица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *