Аптеки оптима - здраве и красота!
+359 878 292 513 | apteka@apteka-optima.com
Сигурни плащания с сигурни плащания
apteki optima icon apteki optima icon
AveneEsiRene FurtererAbocaMavalaVictoria's SecretBiogameIkarovЦветелина ОодАрониадаBotoinaPhyto WavePranarom

8 начина да избегнете алергените навън

Не оставяйте алергените на открито да ви принуждават да стоите вкъщи, вместо да се разходите сред природата. Можете да избегнете част от неприятните симптоми на алергиите като вземете някои мерки и внимавате да не допуснете опасните алергени да раздразнят лигавиците.Хубавото време, ароматите, разцъфналите дръвчета и зеленината крият рискове за онези, които са особено чувствителни към полени и цветен прашец. Алергиите са неприятни, макар обикновено да са сравнително безопасни. Запушен нос, синузит, главоболие, сенна хрема, кихане, задух, това са само част от симптомите на алергията. Алергени са вещества с антигенни свойства, които имат способността да предизвикат алергична реакция. Тази реакция обикновено е погрешно отчитане от имунната система на безобидно вещество като опасно за организма. Особено силни алергени са цветният прашец, храни като мед и плодове, домашният прах, лекарства, пчелната отрова. Някои от тях можете да срещнете вкъщи, а други е по-вероятно да предизвикате свръхреакция навън и на открито.Как можете да избегнете алергените

1. Съобразете разходките си в зависимост от условията навън и това в каква част се разхождате – поляна, гора, градина. Избягвайте часовете между 5 и 10 сутринта, както и между 19 и 22 вечерта. Ако времето е ветровито, има по-голям риск да получите алергична реакция от полените.

2. Опитвайте се да дишате през носа, а не с устата. Освен че този начин на дишане е много по-физиологичен, космите в носа захващат част от частиците и не ги пропускат навътре в организма.

3. Стремете се да ходите по павирани и асфалтирани пътища, вместо да се разхождате по тревата в парковете и градините. Тревните полени са едни от най-честите причини за реакция на организма. Ако знаете кои полени точно раздразват организма ви, избягвайте да стоите до дърветата или тревите, които ги отделят, а ако има вятър, стойте далеч от тях.

4. Големите слънчеви очила могат да ви предпазят от попадане на алергени от въздуха по очите, откъдето лесно могат да навлязат в тялото.5. Разхождайте се спокойно и ходете равномерно, без да тичате, за да не се запъхтявате. Ако се налага да дишате дълбоко това може да позволи на алергенните вещества да влязат в организма през устата.

6. Дръжте в себе си антихистаминни медикаменти, за да са ви под ръка, ако получите алергична реакция. Вземете доза антихистамин още с първите симптоми на кихане и сухота в гърлото, както и ако започне упорита кашлица.

7. След като се приберете от разходка, събуйте се в антрето и приберете обувките си в шкаф за обувки. Изкъпете се и измийте ръцете си старателно, за да отстраните остатъчните алергени от кожата си.8. Перете редовно замърсените дрехи, с които сте спортували навън и с които сте се разхождали на открито. Перете тези тъкани отделно от ежедневните дрехи и ако е възможно ги съхранявайте в кош за пране извън стаите, например на терасата.

 
Коментари
Напишете коментар
Име
Вашият Коментар*
Въведете визуалния код*
Всички коментари ще бъдат прегледани и одобрени преди публикуване.

уеб дизайн: Visign Studio - Jump into the web!