Аптеки оптима - здраве и красота!
+359 878 292 513 | apteka@apteka-optima.com
Сигурни плащания с сигурни плащания
apteki optima icon apteki optima icon
Pharmascience IncVita HerbPhyto WaveRamkopharmDucrayБалчоMavalaCannadermMustela3ChenesDailyPurelogicolNutergia

Вредни навици, които увреждат зъбите

Препоръчваме ви: 

На повечето от нас ни се е случвало да ни боли силно зъб. В този момент си казваме колко много неща бихме направили, за да не ни боли зъбът. Унесени в ежедневието хората вършат неща, с които несъзнателно увреждат зъбите си. Това може да доведе до счупване, напукване на емайла, оцветяване, кариес, парадонтоза.1. Смучене на пръстаОбикновено децата започват да смучат пръстите си на около 5- 6-годишна възраст. Това действие може да предизвика разместване на зъбите, затруднено дъвчене и проблеми с дишането.

2. Внимавайте с лимоните
Многократното излагане на киселини в устната кухина, като тези, които се съдържат в лимоните, може да доведе до ерозия на зъбния емайл, напукване и кариеси. Ако обичате лимони и лимонада, изплаквайте добре устата си с вода след консумация или се нажабуркайте с малко сода за хляб, която е разтворена във вода.

3. Не натискайте силно с четката за зъбиМиенето на зъбите е част от условията за добра устна хигиена, но когато натискате прекалено много четката върху зъбите, чрез търкането може да причините повече вреда, отколкото полза. Четките за зъби, особено тези с твърд косъм, могат да нарушат структурата на зъбния емайл, като по този начин се образуват кухини в зъбите и се улеснява попадането на храна и течности навътре в зъба. В резултат се увеличава чувствителността на зъба и вероятността той да се разболее. Търсете четки, които са достатъчно твърди да премахнат плаката и достатъчно меки да не повреждат зъбния емайл.

4. Скърцане със зъби
Стресът може да предизвика неосъзнато силно притискане на двете челюсти една към друга. По този начин се получава огромен натиск върху зъбите и има възможност да се получат микро фрактури по тях. Тези отслабени зони върху зъбите благоприятстват по-нататъшно увреждане.

5. Хрускане на ледКубчето лед може да изглежда безобидно за хрускане, но всъщност неговата твърдост и ниска температура могат да предизвикат сериозни поражения върху зъбите. И въпреки че да схрускате кубче лед със зъби изглежда лесно, ще ви напомним, че в блендерите се слагат специални ножове за натрошаване на лед.

6. Зъбите не са инструментиЗъбите не са клещи, не са и ножици. Те са, за да се сдъвче храната. Използването на зъбите като инструменти за чупене на ядки, късане на конец или отрязване на тиксо е заплаха за тяхното стоматологично здраве.

7. Дръжте предметите вън от устата си
Някои хора имат навика да дъвчат химикал, молив или дръжките на очила, докато се концентрират върху трудна задача. Но те не осъзнават какъв натиск упражняват върху зъбите с такъв твърд предмет. Това може да ги увреди и счупи.

8. Не си гризете ноктитеТова е навик, който не само може да навреди на външния вид на ръцете и ноктите, а и да доведе до проблеми с оралната хигиена. Лошото е, че това е хроничен проблем. Гризането може да доведе до разрушаване на зъбния емайл, както и разместване на зъбите.

9. Не пийте газирани напиткиГазираните напитки могат да бъдат много вредни за зъбите, защото съдържат киселини, които разяждат зъбния емайл. Ако не можете да устоите на чаша кола, използвайте за пиене сламка, а след това се нажабурете с малко вода.

10. Използвайте правилно клечките за зъби
Чрез правилна употреба на клечките за зъби се почистват труднодостъпни зони в устата. Ако обаче сте твърде груби можете да нараните венците. Това се отнася и за конците за зъби, които могат да предизвикат кръвотечение, ако се натиснат твърде силно към венците. Затова е хубаво да бъдете внимателни в стремежа си за по-добра устна хигиена.

 
Коментари
Напишете коментар
Име
Вашият Коментар*
Въведете визуалния код*
Всички коментари ще бъдат прегледани и одобрени преди публикуване.

уеб дизайн: Visign Studio - Jump into the web!