Аптеки оптима - здраве и красота!
+359 878 292 513 | apteka@apteka-optima.com
Сигурни плащания с сигурни плащания
apteki optima icon apteki optima icon
Mason NaturalRefanEveline CosmeticsSanct BernardAbocaSchoenenbergerOilatumComplete PharmaАлинVitaslimCarrotenLieracMa Provence

5 хранителни навика, от които стареете

Може би единствената ви грижа относно характеристиките на храната, която консумирате, е това дали от нея се дебелее. Най-големите врагове на стройната фигура обаче са вредни не само за нея, но могат да увредят метаболизма и да накарат клетките да стареят по-бързо. Консумираната храна може да е диетична, но това не значи, че не е вредна за тъканите.Оказва се, че не възрастта, а лошата храна и стресът са тези, които определят вътрешните химични процеси в тялото. Те отговарят за качеството на дейността на всеки орган, всяка система и всяка клетка. Възрастта не е маловажна, но тя не въздейства толкова силно, поне не в толкова голяма степен, колкото смятаме. Освен гените, за хубава кожа, активен мозък, здрава съединителна тъкан и така нататък, отговарят химичните активности, а те зависят от качеството на храната и от стреса.

1. Консумация на фаст фуудОсновната причина бързата храна да е вредна за клетките са трансмазнините. Те са растителни мазнини, но са с вредните характеристики на животинските. Тъй като са преструктурирани, те не съдържат полезни съставки, а могат да причинят възпаления, които състаряват тялото. Инфекциите състаряват тъканите отвътре, тъй като скъсяват теломерите, които предпазват хромозомите. Всеки път, когато хромозомата се дели, теломерите се скъсяват, а това състарява клетките. Увредените теломери довеждат до по-бързо скъсяване на хромозомите и по-бавна регенерация на тъканите. Хамбургер от време на време няма да ви навреди, но за да прекъснете тази порочна практика в консумация на бърза храна, трябва да се откажете от нея и да си носите храна от вкъщи. Ако в съставките на храната пише "хидрогенизирани мазнини" или "частично хидрогенизирани мазнини", ако съдържа маргарин, то тази храна е вредна.

2. Консумация на захарОсновна причина за вредата от сладките храни е рафинираната захар, захароза, която е обработена така, че в нея има само калории. Съвременните хора консумират много повече захар, отколкото е свикнал организмът ни, тъй като някога хората не са консумирали храна с концентрирана захар, а само мед, фруктоза с плодовете, млечна захар. Клетките ни не са пригодени да обработват толкова много захароза, затова системите се натоварват. Излишната захар навлиза в кръвта и уврежда протеиновите молекули, което състарява клетките като забавя регенерацията, пречи на прочистването от отрови и води до загуби на енергия в клетките. Макар че натуралните подсладители не са полезни за здравето, те са малко по-малко вредни от захарозата. Заменете я с мед, кленов сироп, агаве, фруктоза или кафява захар, но не посягайте за изкуствени подсладители, тъй като те са още по-отровни.

3. Прекомерни дози въглехидратиРафинираните храни, които съдържат въглехидрати, са преработени така, че всички полезни съставки са унищожени. Те увреждат клетките по сходен начин на захарта. Нишестето се трансформира в захар още щом навлезе в кръвта и уврежда регулацията на инсулин. Тази особеност се дължи на покачването на кръвната захар и стремежа на клетките да превърнат глюкозата в енергия ефективно. Понякога организмът не може да прецени колко точно инсулин да отдели, тъй като съвременната хранителна диета се е изменила твърде бързо, за да може тялото ни да привикне към нея. Това може да доведе до диабет и сърдечни болести. Затова консумирайте повече сложни въглехидрати и нерафинирани храни, зеленчуци и пълнозърнести храни. Освен че са по-полезни, те съдържат фибри.

4. Вълчи гладОсновен проблем е хормонът грелин, който е наречен "хормон на глада". Той се произвежда от храносмилателната система и се свързва с нервните клетки на главния мозък и създава усещането за глад. Когато нивата му са ниски хората мислят непрекъснато за храна. когато изчаквате твърде дълго между храненията, нивата на хормона падат, вие изпитвате вълчи глад и е много по-лесно да опустошите хладилника. Тъй като на хормона са му нужни поне 20 минутки, за да се нормализира, вие лесно можете да преядете. Това натоварва клетките и пречи на регенерацията. Не чакайте да огладнеете твърде много, хапвайте на равни интервали и ако е възможно установете режим. Яжте засищащи храни с бавни въглехидрати, протеини и фибри, а не със захароза, която бързо изгаря като енергия.

5. Храна на крак под стресОсновна причина консумацията на храна на крак или ако сте под стрес е хормонът кортизол. Той се нарича "хормон на стреса" и пречи на нормалното храносмилане. Това е така, тъй като кръвта се насочва към крайниците ви, за да можете да реагирате на опасността, за която мозъкът се подготвя заради кортизола, а за храносмилането е нужно добро кръвоснабдяване. Така храната не се обработва и абсорбира правилно. Освен това кортизолът пречи на регенеративната дейност на вашето тяло, което състарява клетките. Опитвайте се да се храните в спокойна атмосфера, да дъвчете бавно и да ослюнчвате добре хапките.

 
Коментари
Напишете коментар
Име
Вашият Коментар*
Въведете визуалния код*
Всички коментари ще бъдат прегледани и одобрени преди публикуване.

уеб дизайн: Visign Studio - Jump into the web!