6 достъпни суперхрани, които да включите в диетата си

Суперхраните са особено модерна част от съвременните диети. Те обаче обикновено са твърде скъпи, тъй като често са внасяни от далеч. Суперхраните са предпочитани заради особено разнообразните си здравословни съставки. Има обаче немалко обикновени храни, които не са толкова скъпи, достъпни са и са пълни с полезни вещества. Вижте някои от тях, за да ги включвате в диетата си.

1. Моркови
Морковите са едни от най-достъпните храни. Те могат да се съхраняват дълго време и могат да се употребяват сурови, на сок, в термично обработени храни. Интересен факт е, че хитовите лилави моркови всъщност са оригиналните, всички са били с пурпурна окраска, докато някакъв холандец не създал хибриди с оранжева разцветка. В морковите има бета каротин, който е разновидност на витамин A. Бета каротинът има антиоксидантни способности, грижи се за кожата и очите.

2. Овесени ядки
Натуралните овесени ядки, накиснати или сварени на каша, са много полезни за здравето на стомашно-чревната система. Те са пълни с фибри и засищат за дълго, освен това можете да ги комбинирате с обикновено или ядково мляко, с мед и сушени плодчета. Избягвайте смесите за закуска, които съдържат оцветяващи съставки, захар и преработени ядки. Овесената каша редуцира лошия холестерол, засища и балансира кръвната захар, освен това съдържа антиокиданти.

3. Банани

За стотинки получавате комбинация от страхотен вкус, засищане на глада за сладко и полезни съставки. Бананите съдържат много калий, който се грижи за баланса на течности в тялото ви. В 1 банан се съдържа повече от 100 процента от дневната доза витамин C, а калият е около 400 мг. В сладките плодове има още витамин B6, който отговаря за нормалния растеж на клетките, магнезий, фибри и други полезни съставки. Калият е особено важен за мускулатурата, особено за спортисти.

4. Яйца
Макар да не трябва да прекалявате с тях, яйцата са храна, с която можете да сготвите разнообразни неща. Те съдържат протеини и засищат като въглехидрати. Жълтъкът включва антиоксиданти лутеин и зеаксантин, които са особено важни за здравето на очите и противодействат на дегенерацията на очните тъкани. Яйцата съдържат холин, който редуцира опасността от рак на гърдата.

5. Горски плодове, ягоди, боровинки

Макар всички плодове да са своеобразни суперхрани, някои съдържат особено многообразна комбинация от полезни съставки. За да са достъпни плодовете е важно да ги консумирате, когато зреят натурално или да ги замразявате. През другото време те са не само прекалено скъпа стока, но са с много съмнителна хранителна стойност. Горските плодове са дребни, но пълни с полезни вещества. Боровинките са особено полезни за здравето, а замразени могат да се консумират на смути нектари. Те съдържат витамини A, C, E, мед, цинк, селен, желязо, като техните съставки се борят с вредните свободни радикали, които състаряват клетките и ги увреждат.

6. Броколи

Всички пресни зеленчуци са полезни за здравето ви, но броколите са особено добра комбинация от съставки, които се борят с болестите. Те съдържат много витамин C и витамин K. Особено полезна храна срещу увреждане на клетките и тъканите, срещу лош холестерол, алергии, възпаления и затлъстяване. Достатъчно е да похапвате около 1 порция ежедневно, като най-полезно е да обработвате храната на пара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *