5 средства срещу слънчево изгаряне

Препоръчваме ви:

В горещите дни се случва да забравим слънцезащитния крем и да изгорим леко. Увредената кожа е не само неприятна, но също представлява опасност за здравето. Вижте няколко средства, с които да облекчите болките от изгаряне и да помогнете на кожата си да се възстанови. Ако обаче изгарянето е с мехури или е на малки деца, не се колебайте да потърсите лекарска помощ и не се лекувайте сами.

1. Майонезена маска
Третирайте сухата и изгоряла от слънчевата светлина кожа с обикновена майонеза, по възможност домашна. Нанесете щедра доза от майонезата върху кожата и втрийте леко с масаж. Сместа ще подхрани кожната тъкан и ще я омекоти, маслото в нея ще я хидратира и ще облекчи болката.

2. Оцетен компрес
Оцетът може да охлади изгорялата кожа по-добре от обикновена вода. Нанесете малко ябълков оцет върху засегнатите зони, като използвате памучен тампон или хавлиена кърпа. Особено полезно е да употребявате оцет още преди кожата да започне да щипе.

3. Пакетчета чай
Намокрете няколко пакетчета чай с гореща вода, оставете да се охладят и ги сложете върху увредената кожа, за да премахнете усещането за щипене. Ако сте изгоряли почти навсякъде по тялото, но степента на изгаряне е лека, направете си вана с няколко пакетчета чай вътре и се потопете за половин час в нея.

4. Маска с кисело мляко
Особено добре действа на изгорената кожа маската с натурално кисело мляко. Намажете млякото на дебел слой върху кожата, която е изгоряла и изчакайте да засъхне преди да отмиете с хладна вода. Киселото мляко охлажда кожата и успокоява раздразненията, освен това действа хидратиращо.

5. Вана със сода за хляб
За бързо облекчаване на неприятните усещания от изгореното можете да напоите няколко памучни тампони с разтвор на 4 лъжички сода за хляб в 1 чашка хладка вода. Сложете тампончетата върху увредената кожа и втрийте леко сместа. Ако изгарянето е по цялото тяло, накиснете се във вана с пакетче сода, която сте разтворили в леко хладка вода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *