Най-подходящите дни от цикъла за всяка дейност

Препоръчваме ви:

Кога е най-подходящият момент от цикъла да си направите мамограма? А кога е най-добре да тренирате, за да изгорите мазнини? Вижте отговорите на тези и други въпроси малко по-надолу.

Как хормоните влияят
Нивата на хормоните в различните периоди на цикъла влияят върху състоянието на вашето тяло и върху поведението ви. Те могат да ви направят по-уверени, по-спокойни или истерични. Освен това могат да повлияят на тялото ви, затова трябва да се съобразите с тях, когато планирате различни ежедневни дейности. Вижте кога кое е най-добре да правите, ако искате да извлечете максимума от дейността си. Имайте предвид, че са дадени дните в 28-дневен цикъл.

Кога да откажете вредните цигари
От ден 1-ви до ден 14-ти. В този период естрогенът и прогестеронът са по-ниски, което ви прави по-щастливи и уравновесени. Затова това е периодът, в който е най-добре да спрете цигарите или някой друг вреден навик. Според изследвания жени, които спират цигарите през втората част на своя цикъл, по-често се връщат към вредния навик и изпитват негативни емоции.

Кога да си направите мамограма

От ден 1-ви до ден 9-ти. Заради по ниския естроген в тялото тъканта на гърдите не е толкова плътна и затова в този период мамографът може да забележи по-малките и трудно забележими туморни маси. Тъй като прегледите трябва да се правят редовно за жени над 40-годишна възраст, всяка грешка може да ви коства здравето.

Кога да започнете диета
От ден 3-ти до ден 25-ти. В този период сте по-склонни да привикнете към режим с по-малко калории, защото сте по-малко изкушени от мазните храни и сладкото. Гладът за сладко се повишава в дните преди цикъл, така че ще ви е по-трудно да започнете диета.

Кога изгаряте повече мазнини
От ден 14-ти до ден 28-ми. Нивата на естрогена и на прогестерона в тази част на цикъла се повишават, това е така наречената лутеална фаза. Тогава се повишава способността на тялото да изгаря мазнини. Затова това са дните, които са най-добри за тренировка.

Кога да отидете на зъболекар

От ден 6-ти до ден 10-ти. Седмицата след края на менструацията е най-добрият период за посещение на зъболекар. Ниските нива на женските хормони способстват за по-добра оценка на състоянието на венците. В другите дни на цикъла се повишава опасността от възпаление на венците и за зъболекаря ще е по-трудно да определи каква е причината за него.

Кога да си направите цитонамазка
От ден 10-ти до ден 20-ти. Пикът на хормоните кара лигавицата на маточната шийка да се изтъни, което може да спомогне за по-ясен резултат от цитонамазма. Цитонамазката е тест за рак на маточната шийка и е много важно всяка жена да я прави поне веднъж годишно. В този период клетките на тъканта са по-зрели и могат да се разгледат по-добре под микроскоп.

Кога сексът е най-горещ
Ден 13-ти. Денят преди овулацията е денят, в който можете да правите най-горещ секс. Оргазмът е по-лесен за достигане и е по-интензивен. Желанието за секс е голямо в този ден, тъй като той е най-подходящ за секс с цел зачеване.

Кога се справяте най-добре със стрес

От ден 3-ти до ден 10-ти. Когато нивата на женските хормони са по-ниски, вие сте по-устойчиви на стресови ситуации. Освен това в този период можете да поемате повече риск, отново заради ниските хормони. Затова ако искате да скочите с бънджи или да пробвате сноуборд, това е подходящият период.

Кога да вземете важно решение
От ден 24-ти до ден 28-ми. В този период, лутеалната фаза на цикъла, женските хормони са най-високи и затова сте по-малко импулсивни. Така че това е времето за вземане на важно решение, ако искате да осмислите добре всички аспекти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *