Билки срещу пърхот

Препоръчваме ви:

Пърхотът е лека форма на себореен дерматит, който представлява възпаление на кожата на главата, при което тя образува мазни или сухи люспи от мъртва кожа. Пърхотът е често срещан и може да има различни причини, като целта на лечението на всички разновидности е скалпът да се овлажни, а кожата да се успокои, така че да не се образуват люспи. Вижте няколко билки, които могат да ви помогнат.

Масло от чаено дърво
Маслото от чаено дърво, Melaleuca alternifolia, се извлича от листата на австралийското дърво с парна дестилация. То може да се добави в шампоана срещу пърхот, за да успокои кожата на главата. Можете да го употребявате за масаж на скалпа, но задължително трябва да го комбинирате с базисно масло, например от бадем или жожоба, тъй като иначе може да раздразни кожата ви. Чаеното масло има противогъбично действие и може да премахне гъбичката Pityrosporum ovale.

Сусамово олио и сок от джинджифил
Мощна комбинация срещу пърхот е комбинацията между сусамово масло и сок от пресен джинджифил. Смесете 3 супени лъжици от маслото с 2 супени лъжици сок от джинджифил и половин лъжичка лимонов сок. Втрийте сместа в скалпа 3 пъти седмично. Можете да изпробвате да втривате вечер топло сусамово масло в кожата на главата преди да си легнете.

Алое вера

Гелът от алое вера може да се употребява за масаж на скалпа срещу пърхот. Използвайте го чист или го смесете с малко бадемово масло или жожоба.

Хвощ
Билковата настойка от изсушен хвощ, Equisetum arvense, може да се употребява външно срещу пърхот, като се използва за изплакване на косата след измиване. Можете да направите настойка, като накиснете 2 супени лъжички от дрогата в 1 чашка вряла вода за 20 минутки.

Репей
Репеят, Arctium lappa, се употребява за лечение на много кожни състояния, включително срещу пърхот. Употребява се основно екстракт от корените на растението, като настойката се ползва външно. Екстрактът може да се ползва вътрешно, за прочистване от отрови. Особено полезно е втриването на масло от репей върху кожата на главата.

Лайка

Деликатната лайка е мощно средство срещу пърхот, като тя леко изсветлява косите. Лайката може да се употребява във всяка възраст, като можете да втривате смес от лайково масло с масло от бадем или да масажирате скалпа с отвара от лайка.

Розмарин и салвия
Всекидневното изплакване на косата с настойка от розмарин и салвия е старо срество срещу пърхот. Накиснете билките в гореща вода за 24 часа, преди да използвате отварата за масаж на кожата на главата или за изплакване на косите след миенето им.

Магданоз
Магданозът е много полезен срещу пърхот, като можете да го комбинирате с други билки, например репей, розмарин и салвия. Масажирайте кожата на главата с настойка от пресен магданоз, като настойката със суха подправка не е толкова ефективна.

Коприва

Копривата е много полезна за косата по куп причини, не само срещу пърхот. Направете си отвара от суха или прясна коприва, охладете я и я използвайте за масаж на кожата на главата. Не само ще редуцирате пърхота, но ще подсилите косите си.

Други средства

Сода за хляб
Измийте косата както обикновено, сложете малко сода за хляб в дланта си и я втрийте в скалпа добре. Изплакнете с вода. Содата ще облекчи сърбежа по кожата и ще премахне механично мъртвата кожа.

Оцет
Изплакнете кожата на главата си със смес от 3 чаши топла вода и 1 чаша ябълков оцет. Втрийте в скалпа, за да може сместа да възстанови киселинния баланс на кожата. Можете да масажирате кожата на главата с разтвор на 2 супени лъжици оцет в 6 супени лъжици вода. Оставете да подейства за половин час и изплакнете с топла вода. След това измийте с шампоан.

Мед
Медът омекотява кожата и действа противогъбично. Нанесете го директно върху кожата на главата или го комбинирайте с билки срещу пърхот. Не употребявайте гореща вода или гореща струя на сешоар след това, за да не раздразните кожата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *