Как да засилим имунитета си по естествен начин

Препоръчваме ви:

Можете официално да кажете „Чао!” на честите настинки и грипове, ако предприемете някои малки промени в начина си на живот, които ще ви разкрием в тази статия.

С всеки изминал ден имунитетът ни се изправя пред предизвикателствата на все по–нови и по–нови видове бактерии. Нарастващото замърсяване на въздуха и околната среда също има своя негативен ефект.

Ето списък с някои храни, които могат да ни помогнат по естествен път да засилим силите на имунната си система.

 

Преминете на РИБА:

Освен полезният фосфор, рибата е богата и на омега–3 мастни киселини, които са в особено големи количества  в по–мазничките и тлъсти видове риба. Те спомагат за ограничаването на някои клетъчни процеси и завишават защитните сили на организма.

Преминете на ЧЕРВЕНО:

В една чаша червено вино се съдържа  приблизително 1 милиграм ресвератрол ( той се извлича от ципата на червеното грозде),  вид естествен фенол, който предпазва от стареене на имунната система.

Червените ябълки, червеният лук и червеното грозде, както стана ясно, попадат в тази категория и по естествен начин могат да допринесат за нашето здраве.

Преминете на РЕЛАКСИРАЩА ВЪЛНА:

Стресът и имунната система са врагове, като котка и мишка. Прекомерният стрес намалява защитните сили на организма, затова отделяйте малко време всеки ден за разтоварващи занятия – йога, спорт, слушане на приятна тиха музика, разходка сред природата. Колкото и натоварено да е ежедневието Ви, винаги отделяйте поне по 30 минути на ден, в които да бездействате – да не  занимавате с нищо както мислите и съзнанието си, така и тялото.

Преминете на ЗДРАВ  И СПОКОЕН СЪН:

Липсата на  пълноценен сън също води до намаляване защитните сили на организма.  Опитайте се да си осигурявате минимум 7-8 часа сън всяка вечер. Това ще се отрази добре не само на външния Ви вид, но и на Вашето здраве като цяло.

Преминете ВХОДНИЯ ПРАГ И ИЗЛЕЗТЕ НА РАЗХОДКА:

Физическата активност може да се отрази благоприятно на вашия имунитет. Доказано е, че хора които правят упражнения и спортуват пет дни в седмицата, са по–малко податливи на настинки и грип.

Кажете С:

„Това е една стара теория, която гласи, че Витамин С подпомага изграждането на повече клетки, борещи се с вредните микроби. ” – казва д–р Майкъл Ройзен, в докладите на едно от неговите проучвания. Той е американски анестезиолог, който добива известност чрез своите пет книги, посветени на здравословния начин на живот.

Минималните нужни на организма количества Витамин С, са 400 милиграма, които можем да си набавим чрез портокали, горски плодове, чушки или хранителни добавки, препоръчани от нашия лекар.

 

Кажете D:

Малко известен факт е, че дефицитът на Витамин D,  може да понижи нашия имунитет. Уверете се, че приемате достатъчни количества от него чрез храната и слънцето. Ако не, консултирайте се с вашия лекар или фармацевт за хранителна добавка, съдържаща този витамин.

Кажете Z:

Цинкът е много важен за имунната система. Толкова важен, че той дори може да се бори  с клетките на рака.  Желателният прием на ден е 12 милиграма, които лесно можем да си набавим чрез нашето меню – раци, стриди, свинско, пилешко, пуешко, бобови култури, кашу и кисело мляко.

Ако приемате хранителни добавки с цинк, то уверете се, че дневният Ви прием не надвишава 15 милиграма, тъй като по–големите количества на цинк, могат да доведат до намалената абсорбация на други важни минерали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *