8 причини да се обадите на доктор по време на бременност

Препоръчваме ви:

Бременността е време на много въпроси и тревоги, особено ако не сте била бременна досега. Притеснявате се от най-малките неразположения и в главата ви изникват куп съмнения. Има обаче състояния, за които не бива да се колебаете да звъннете на доктора си.

Кръвотечения, треска, болка
Заради чувствителната шийка на матката по време на бременността може да се появи леко зацапване, но ако забележите чести кръвотечения или ако те са твърде обилни, или са придружени с треска или болка, незабавно се обадете на лекар. Добре е да измерите температурата си и да изредите какви симптоми имате.

Често и болезнено уриниране
Макар че честото ходене до тоалетна по малка нужда е нормално по време на бременността, не е нормално да имате болка или парещо усещане по време на уриниране. За да предотвратите инфекция, а оттам опасността от преждевременно раждане, пийте много вода, изпразвайте пикочния си мехур преди и след сексуален акт, носете памучни бикини и избягвайте чорапогащите.

Главоболие, замаяност, припадък

Ако се появи силно и непрекъснато главоболие, особено ако имате също замаяност и замъглено виждане, обадете се незабавно на лекар. Докато лекарят дойде, полегнете някъде и пийнете малко вода, тъй като честа причина за тези симптоми е дехидратацията. Лежете на лявата си страна и помолете някой да изчака с вас.

Повръщане с треска и болка
Гаденето и повръщането са нормални за бременността, но ако усетите, че повръщате по-често от нормалното, ако имате треска и болка, може да се наложи да пиете лекарства. Тези симптоми са опасни не толкова за бебето, колкото за вас.

Силно или постоянно вагинално течение

Ако в края на бременността си усетите поява на прекомерно много течност от влагалището си, то това може да означава, че водите ви са спукани, затова трябва веднага да потърсите медицинска помощ. Ако симптоматиката се появи по-рано, обадете се на своя лекар, тъй като тя може да означава преждевременно раждане на по-късен етап. Ако с отделянето на течност усетите контракции, незабавно се обадете на лекаря си.

Треска или температура над 39 градуса
Високата температура е особено опасна по време на бременност и може да увреди плода. В ранните етапи на бременността треската може да доведе до аборт, затова трябва да се обадите на лекаря си, който да прецени как да редуцира температурата. По-късно бебето не се влияе толкова много от вашата температура, но тя може да означава сериозна инфекция, затова не я пренебрегвайте.

Внезапно подуване на ръцете, краката, лицето
Ако по време на втория или третия триместър усетите подуване на крайниците или на лицето си, това може да значи, че задържате течности. Прееклампсията, която представлява високо кръвно по време на бременност, е сериозно усложнение и изисква лекарска помощ. Особено ако заедно с подуването усетите замъгляване на погледа или замаяност.

Липса на движение на бебето

В по-късните етапи на бременността си ще започнете да усещате движенията на плода в корема си по няколко пъти на ден. Ако не можете да усетите поне по 10 движения за 10 минутки, изпийте чашка плодов сок, който дава енергия, и полегнете върху лявата си страна за половин час. Ако повторите техниката и все още не усещате движение, веднага потърсете лекаря си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *