5 храни срещу умората

Препоръчваме ви:

Не посягайте веднага за чаша кафе, ако се чувствате изморени. Според много експерти умората може да се дължи на дехидратация, затова кафето само ще влоши състоянието ви. Изпийте чаша вода със стайна температура, а половин час след това изяжте 1 ябълка, която би трябвало да ви ободри не по-зле от кофеиновата напитка. А ако все пак не можете без кофеин, по-добре да си направите чаша зелен чай или мате. Освен това можете да преборите умората с някои храни, които съдържат съставки, които ще ви заредят с енергия за няколко часа.

Овесена каша
Овесените ядки съдържат голямо количество фибри, което ги прави особено добра идея за засищаща закуска. Овесената каша предпазва от преяждане в по-късните часове на деня и от похапване на закуски, които съдържат много захар. Захарта ви зарежда с енергия за кратко, а след това умората е още по-силна. Затова я заменете с бавни захари, които ви осигуряват енергия за по-дълго време. Овесената каша съдържа витамин B1, който се бори с умората.

Сурови орехови ядки
Купичка сурови орехови ядки може да ви помогне да надвиете умората и да повиши концентрацията на мозъка. Ядките съдържат омега 3 мастни киселини, които се борят с изтощението и които се грижат за здравето на мозъка и за концентрацията.

Портокал или сурова чушка
Плодовете и зеленчуците с витамин C могат да ви заредят моментално с енергия. Това е така, тъй като този многофункционален витамин редуцира нивата на кортизол – хормонът, който отговаря за стреса и за енергията в организма. Не гответе зеленчуците и плодовете, тъй като витаминът се унищожава от високата температура. Яжте сурови портокали и чушки, които съдържат съставката в големи дози.

Препечена пълнозърнеста филийка
Сложните въглехидрати в пълнозърнестите храни ви зареждат с енергия, която ви държи във форма за по-дълго, отколкото въглехидратите от рафинираните храни. Освен това те не нарушават нивата на кръвната захар, които са от съществено значение за енергийните нива в тялото.

Кисело мляко
Неароматизираното кисело мляко без добавки съдържа полезни бактерии, които са особено важни за поддържането на здрава храносмилателна система. От здравето на системата зависи как тялото ни ще усвои храната, която поемаме, така че ако нейната функция е добра, нивата ни на енергия ще са стабилни. Ето защо киселото мляко е особено полезна храна срещу хронична умора, особено ако не се храните много добре и имате проблеми с храносмилането. Можете да добавите в млякото нарязани пресни плодове, като комбинирате полезните бактерии с витамин C.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *