8 начина да подсилите имунната си система

Препоръчваме ви:

Идват студените месеци, в които често боледуваме, още повече, ако работите на закрито и не проветрявате редовно. Вместо да гълтате хапчета за лечение на настинки, подсилете имунната си система, за да може тя да се бори с бактериите и вирусите.

1. Яжте лимони
Ако не можете да ядете лимони, тъй като са ви твърде кисели, правете си с тях лимонада, като добавите малко мед. Въпреки своя кисел вкус, цитрусите алкализират организма и подсилват имунитета. Можете да използвате вместо тях ябълков оцет, който е много полезен за здравето, ако е разтворен в малко топла вода. Цитрусите обаче са много по-приятни на вкус.

2. Пийте много вода
Макар че сте чували това многократно, вероятно често забравяте да пиете достатъчно вода. А това може да доведе до главоболия и дехидратация на организма. Водата изхвърля отровите от тялото и спомага за по-добър имунитет.

3. Редуцирайте ежедневната консумация на кофеин
Спрете да пиете кофеинови напитки или поне ги редуцирайте, тъй като те дехидратират тялото ви и могат да унищожат важни витамини и минерали. Ако не можете без ежедневната чашка кафе, с него изпийте поне 2 допълнителни чаши вода със стайна температура, за да компенсирате за загубата на течности.

4. Яжте достатъчно зеленчуци и плодове
Макар че в студените месеци е по-трудно да се храните здравословно, винаги можете да похапвате пресни, сушени или замразени плодове и зеленчуци. Яжте ги сурови или на пара, тъй като така са най-полезни. Така ще подсилите организма си с витамини и минерали, за да укрепите имунитета си. Яжте още риба, кисело мляко и джинджифил.

5. По-малко стрес, повече релаксация
Стресът може да се окаже основна причина за отслабената имунна система. Затова се уверете, че релаксирате достатъчно и правите приятни за вас неща, за да редуцирате стреса. Отдайте се на масаж или СПА в домашни условия.

6. Спете достатъчно
Сънят е много важен за силния имунитет, тъй като по време на сън организмът се възстановява. Спете поне по 8 часа на денонощие, за да сте здрави и да имате имунна система, която може да пребори бактериите и вирусите

7. Консумирайте достатъчно протеин
Ако консумирате достатъчно качествено месо, мляко и яйца, ще си набавяте достатъчно протеини, за да може имунната ви система да работи добре. Ако не консумирате животински продукти, можете да получите висококачествен протеин от фасула, лещата, ядките и гъбите. Ако не получавате достатъчно от така важната за тялото съставка, имунната система се стресира и не може да функционира правилно.

8. Яжте повече чесън и лук
Повече от всички зеленчуци, лукът и чесънът спомагат за здрава имунна система, тъй като съдържат натурални антибактериални съставки, фитонциди, които убиват болестотворните бактерии. Яжте ги сурови, но без да прекалявате, тъй като те могат да раздразнят стомаха и червата. Не ги обработвайте термично, тъй като така те губят голяма част от полезните си свойства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *