9 полезни употреби на меда

Пчелният мед е познат от векове с полезните си свойства за здравето. Той съдържа здравословни съставки, които повишават имунитета и се борят с болестотворните бактерии в стомашно-чревния тракт. Медът обаче има и други употреби.

Алтернатива на захарта
Медът може да замени захарта във всичко, от подслаждането на напитки до приготвянето на торти, макар че при нагряване той губи голяма част от полезните си съставки. И въпреки това, медът е много по-полезна алтернатива на рафинираната захар, която представлява чиста глюкоза, без никакви ползи за тялото. Медът представлява фруктоза, която е много по-полезна. Той може да се употребява дори за подправяне на зеленчукови и плодови салати.

Лек срещу зачервено гърло и кашлица
Медът е чудесно средство за лечение на болно гърло, особено ако се смеси с лимонов сок. Той лекува настинки и грип, като действа антибактериално и подсилва имунитета. Ако имате суха кашлица, лапнете 1 супена лъжичка мед и бавно я изсмучете.

Терапия за коса

Медът може да се употребява като маска върху скалпа, за да противодействате на пърхота и да подсилите космените фоликули. Втрийте малко пчелен мед и оставете да подейства 10- 20 минутки, след което изплакнете с топла вода. Макар да изглежда твърде лепкав, медът бързо се разтваря във водата и се отмива. Ако искате да подобрите вида на крайчетата на косата си, нанесете малко мед върху тях и отмийте след 5 минутки.

За по-добър сън
За да спите по-добре, хапнете преди сън малко мед или го сложете в билкова отвара или горещо мляко. Медената напитка ще ви подейства релаксиращо.

Терапия срещу паразити
Според проучвания, пчелният мед съдържа съставки, които се борят с вредните бактерии и паразити в тялото ни. Това са протеини, които действат антибактериално и се произвеждат от пчелите в кошера. Така можете да си спестите антибиотика и да се преборите с бактерии, които са резистентни на употребяваните антибиотични препарати, които лекарите предписват.

Лек за рани и изгорена кожа
Заради своите антибактериални, противогъбични и овлажняващи свойства, медът може да се използва върху наранена или изгорена кожа. Така тъканта ще е защитена от инфекции и ще може да се възстанови много по-бързо.

За енергия
Вместо да пиете енергийни напитки, които носят множество вреди, когато нямате достатъчно енергия, хапнете малко пчелен мед. Най-добре е да го ядете суров, тъй като така в него има най-много полезни съставки. Проверявайте дали пчелният мед е бил загряван, за да се втечни, тъй като над определена температура по-голяма част от ползите му се унищожават.

Натурална овлажняваща терапия за кожата

В Азия хората ценят много полезните качества на меда и го употребяват не само вътрешно, но и външно, в грижа за красотата. Медът притежава силни овлажняващи и омекотяващи свойства, затова можете да го използвате като съставка в маски за лице или за почистване на мазната кожа. Съставката е полезна за всеки тип кожа, но особено добре действа на мазната и акнеична кожа, тъй като убива бактериите, които са отговорни за появата на пъпки. Медът запечатва влагата в кожата и я омекотява по-добре от всякаква козметика. Освен това той действа антибактериално и противогъбично, затова може да се употребява върху кожни болести с неясен характер.

За по-бърз метаболизъм
Заради съдържанието на фруктоза в меда, той подобрява метаболизма и засилва горенето на мазнини в тъканите. Не прекалявайте обаче с него, тъй като все пак, макар и здравословна алтернатива на захарта, той е пълен с калории.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *