8 промени в начина на хранене, които жените след 40 трябва да предприемат

Препоръчваме ви:

1.   Останете здрави

Добри новини! С напредването на възрастта, не е абсолютно задължително да трупате по- лесно излишни килограми. Да, вярно е, че жените около 40 – 50 години, качват по кигограм-два близо всяка година, но това се дължи повече на техният начин на живот и ежедневие, от колкото на хормоните и напредването на възрастта. Въпреки това, случаите в които хормоналните промени променят структурата на тялото  и прехвърлят тези килограм – два в проблемните за всички жени зони, не са малко.

По-долу ще прочетете как да останете стройни, да намалите неприятните симптоми на менопаузата и отстранете рисковете за здравето Ви, които се повишават след навлизането в менопауза.

2.   Хапвайте повече риба

След менопаузата рискът от сърдечни проблеми се увеличава, затова можете да помогнете на организма си, като включите в менюто си поне 2 пъти в седмицата рибни деликатеси ( за предпочитане са тези, които съдържат здравословни мазнини, каквито са сьомгата и пъстървата).

Джоан Мейсън, лекър  в Женската болница в Бостън, съветва жените, които не обичат особено рибни продукти и не желаят да консумират риба, поне да се снабдят  с хранителна добавка, съдържаща рибено масло. Според други проучвания то  е много полезно и за превенция срещу рак на гърдата.

Ако все пак обичате риба, старайте се да я приемате поне 2 пъти в седмицата и се консултирайте с Вашия лекар. Той ще прецени, дали имате нужда и от хранителна добавка с рибено масло.

3.   Отслабвайте, докато спортувате

Ако страдате от наднормено тегло, с чести тренировки приближавайки се към по – слаба и съвършена фигура, Вие окрепвате и Вашето здраве, като намалявате и рисковете от сърдечни заболявания, рак на гърдата, но и намалявате приливите на така наречените „горещи вълни” по време на менопаузата.

 

4.   Увлечете приемът на калций

Вашият прием на калции, трябва да бъде увеличен от 1000мг на 1200мг, след като преминете в отборът на 50 годишните.  Както д-р Минкин споделя, когато количеството на естроген намалее, костите не абсорбират и достатъчно количество калции.

Ако приемате 1 чаша нискокалорично мляко, едно лате и 1 кофичка кисело мляко, Вие си осигурявате приблизително 1100мг калции. Това означава, че останалите 100мг лесно могат да бъдат набавени с обикновена хранителна добавка.

Ако обичате млечните продукти, изберете тези, които са ниско калорични – имат същото съдържание на калций, но по-малко калории.

5.   Подут корем

Д-р Минкин споделя също, че 100% от пациентките му минаващи през менопаузата, страдат от подут корем.  Той съветва да изрежете от менюто си солта и излишните храни с карбохидрати, които могат да накарат отганизма Ви да задържа вода. Но не се лишавайте от пълнозърнести храни, съдържащи здравословни фибри, както от плодовете и зеленчуците.

6.   Внимавайте с изкушаващите алкохолни питиета

Червеното вино е много полезно за сърцето, но за жените влезли в менопауза, то може да има повече негативен ефект, отколкото положителен върху общото състояние на организма.

Ако все пак сте привърженичка на червеното вино, то опитайте да намалите приемът до една чашка вечер, разредена с малко газирана вода. Така ще намалите и калорийната му стойност. Имайте в предвид и факта, че виното може да предизвика горещи вълни.

 

7.   Кажете „Да!” на соята

Храните със съдържание на соя, като соеви ядки, соево мляко и други могат да Ви оттърват от неприятните горещи вълни, без да увеличат рискът от рак на гърдата. Жените в Япония са едни от най-големите консуматори на соя и страдат най- малко от рак на гърдата, но японките заселили се наример в САЩ, приемащи по-  малко соеви храни, страдат повече от това заболяване.

8.   Опитайте студен билков чай

Топлата напитка рано сутрин, може да е навлязла до толкова  в ежедневието Ви, както и миенето на зъбите след ставане, но това може да се окаже не най- добрата идея, когато сте в менопауза. Горещите напитки увеличават рискът от горещи вълни, а кофеинът в кафето и чаят също могат да допринесът. Опитайте да заместите горещата чаша, със студена,  а кафето – с безкофеиново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *