Какво казват ноктите за здравето Ви?

Знаете ли, че ноктите Ви могат да се окажат предупредителен знак, когато нещо в организма Ви не е добре? Да, точно така. Ноктите отразяват Вашето здраве, като огледало. Те могат да подскажат за наличието на вирусна инфекция в организма, както и на недохранване или хронични заболявания.

Вашата коса и нокти са създадени от една и съща материя.  Ноктите съдържат специален вид протеин, наречен кератин, същият който ще откриете в косата и кожата. Можем да разделим ноктите на няколко основни части: твърдата предпазваща част е наречена нокътна плочка, кожата която е около нея – нокътно гнездо, а кожата под плочката – нокътно легло.

Всеки месец ноктите на ръцете Ви израстват с 4-5мм, а тези на краката с 2мм.

Както споменахме, психическото състояние се отразява съществено и на това на ноктите. Ето някои оплаквания, които могат да бъдат наблюдавани по тях:

Сърдечносъдови заболявания:

Във вида на ноктите настъпват някои промени, които подсказват наличието на здравословен проблем. При появата на червеникаво-кафеви линийки в  нокътното легълце, това може да е индикатор за васкулит или инфекция на сърдечната клапа.

Ако нокетът се превърне в мек, заоблен и с вид сякаш прелива от своето гнездо, то може да сигнализира за вродени сърдечни аномалии.

Бледосин или жълт нокът може да е причинен от сърдечносъдови заболявания.

Стрес

Повече от 50% от децата и тинейджърите в Европа си гризат ноктите. Това най-често е причинено от стрес, отегчение, гняв, депресия. Може да избегнете гризенето на нокти, като прилагате анти- стрес техники, с които да занимавате ръцете или чрез нанасяне на горчив слой на ноктите, какъвто е сокът от алое вера.

Диабет

Честото лакиране на ноктите може да доведе до пожълтяване на нокътната плочка, но ако жълтото оцветяване седи, дори и без да нанасяте лак на ноктите, тогава това може да е знак за диабет.

Диабетът може да предизвика бледото изражение на лицете и ноктите. Ноктите избледняват много, когато глюкозата се свърже с колагенът в ноктите. Ако ноктите Ви са жълти и често уринирате, трябва да идете на лекър за изследване за диабет.

Проблеми с щитовидната жлеза

Те са свързани главно с промяната в килограмите. Главно с рязко покачване или намаляване на теглото. Въпреки това, понякога докторите могат да диагностицират проблемна щитовидна жлеза и по вида на ноктите.

Артрит

Съществуват над 100 вида артрити. Ако имате недостиг на селен, има възможност да страдате от остеоартрит. Жълти, олющени и начупени нокти могат да са симптом на псориазис.

Белодробни проблеми

Ако имате сини нокти, това означава че сигурно страдате от някои свързани с кислорода проблеми, като астма, нисък хемоглобин, пневмония, хронични бронхити и др. Отделно от тези проблеми, сините нокти са индикатор и за сърдечни проблеми. Посетете лекар, ако имате сини нокти.

Меланом

Меланомът е един от най-лошите видове рак на кожата. Ако имате тъмни петна и линии по ноктите, по-добре потърсете лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *