5 здравословни навика, които ви пречат да отслабнете

Препоръчваме ви:

Решили сте да отслабвате, отказали сте се от сладкото и от мазната храна, започнали сте да спортувате, но желаната фигура все още е мираж. Дори да живеете здравословно, може би част от навиците, които имате, може би саботират усилията ви да отслабнете. Както се оказва, дори здравословното хранене може да се окаже не много здравословно, ако не внимавате какво точно ядете.

1. Ядете твърде много здравословна храна
Дори да се храните само със здравословна храна, това може да се окаже погрешна стратегия за отслабване. Калорийният прием е относително понятие, тъй като качеството на храната е от съществено значение за енергийния баланс на организма. И макар плодовете да са много по-полезни от рафинираната захар, те все пак съдържат фруктоза, която също е доста калорична. Ето защо не можете да изядете няколко килограма ягоди и да сметнете, че сте поели съвсем малко калории, тъй като са плодове и са здравословни. Ядките също са много полезни, но съдържат доста калории, затова с тях не трябва да се прекалява. Освен това не е полезно да ядете само 1 вид храна, дори тя да е здравословна, тъй като организмът ви има нужда от разнообразни съставки.

2. Ядете здравословна храна, която не е здравословна за вас
Тялото на всеки човек е различно и реагира различно на конкретни храни. Дори да похапвате полезна храна, тя може да не се усвоява правилно от вашия организъм. Същото важи за хора с конкретни болести, които могат да повлияят на усвояването на съставките в храните. Ако усещате, че някоя от храните, които консумирате, не ви действа добре, спрете консумацията й поне за определено време, за да видите дали няма да ви се отрази добре. Понякога само спирането на храната, която е вредна за индивида, може да спомогне за отслабване.

3. Пропускате закуската
Макар да има различни мнения по въпроса дали закуската е полезна за метаболизма или не, ако не закусвате и не можете да свалите тегло, опитайте да похапвате лека закуска. Организмът на някои индивиди има нужда от доза енергия от рано сутринта, докато при други хора закуската не е толкова важна. Трябва да прецените дали вашият организъм има нужда от закуска или се чувствате добре, когато похапвате рано сутрин или стомашно-чревната ви система има нужда от малко време, за да функционира нормално. Ако функцията й е редуцирана, тя няма да може да обработи храната добре и ще натрупате калориите във формата на мазнини.

4. Похапвате между храненията
Ако похапвате плодове 2 часа преди основното хранене, това няма да навреди на фигурата ви, но ако не спирате да дъвчете нещо, така натоварвате храносмилателната си система. Ако искате да отслабнете, добре е да не правите повече от 1-2 междинни закуски, защото така храносмилателната ви система не може да работи правилно. Предпочитайте пресни плодове и сурови ядки, които ще ви заредят с енергия, но няма да затормозят стомаха. Освен това не трябва да ядете поне 3 часа преди да си легнете, за да може храносмилателната система да усвои храната преди сън.

5. Употребявате изкуствени подсладители
Макар да нямат толкова калории, колкото захарта и меда, изкуствените подсладители са много вредни за здравето, а освен това не спомагат за отслабване. Тъй като тялото ви не може да свърже броя на калориите с нивото на сладост на храната, много е вероятно да преядете, което ще доведе до напълняване. Колкото повече сладка храна ядете, толкова повече ще ви се яде. Вместо това използвайте натурални подсладители, като мед и сироп от агаве, салвия или кленов сироп, които съдържат полезни съставки, а най-добре похапнете пресен плод.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *