14 най- добри здравословни съвета на всички времена – 2 част

8. „Ударете си едно рамо!”

Една чаша червено вино на ден е много здравословна. Множество проучвания са доказали това, но едно скорошно доказва, че полифенолите (вид антиоксидант), съдържащи се  в зеления чай, червеното вино и маслините могат да имат важна роля в борбата или превенцията с рака на гърдата. Също те спомагат за предпазването на организма от карцерогените на околната среда, какъвто е и цигарения дим.

9.  Калций, трябва Ви калций.

Набавяйте си нужният калций за организма, чрез похапване на повечко млечни продукти – сирене, йогурт, кашкавал. Не забравяйте, че костната плътност намалява значително след 30-тата година. Нуждаете се от поне 200 милиграма дневно, които е най-добре да се съчетават с магнезий, в противен случaй просто няма да се абсорбират от организма.

10.  Плодчета за здрав стомах.

Ягодите, малините и боровинките са богати на растителни, хранителни вещества известни, като антоцианидини, които представляват мощни оксиданти. Боровинките не отстъпват по антиоксиданти на гроздето – ресвератрол е вид антиоксидант, който се смята, че помага в борбара срещу рак и сърдечни заболявания.

11. С вкус на къри

Лютите, пикантни храни съдържащи чили, активират ендорфина, хормона на щастието. Ендорфинът има много силно, почти наркотично действие и те кара да се чувстваш добре. Но все пак внимавайте с пикантните храни, съдържащи свинско и агнешко, предлагани в повечето индийски ресторанти.

12. Спрете с билките, преди операция

Някои билкови хранителни добавки, съдържащи екстракти от гинко билоба, джинджифил, чесън, женшен, братига, могат да причинят по-силно кървене по време на интервенции. Добре би било, ако спрете приема на  всякакви медикаменти, с билков състав, поне две седмици преди опрерацията и да информирате лекуващия лекар относно билките, които приемате.

13. Кажете „Доматии!”

Доматът е суперзвездата сред плодовете и зеленчуците по съдържание на пантенол. Има високо съдържание на ликопен,  мощен борец с рака. Също така са богати на Витамин С.  Добрата новина е,че сготвените доматки също са много здравословни и не губят своите качества, така че прибавяйте ги в супите, пастата, ястията, салатите. Британско проучване показва, че ябълките и доматите могат да редуцират риска от астма и хронични болести на белите дробове. И двете съдържат  кверцетин. За да се насладите пълноценно на тези им свойства, изяждайте по 5 ябълки на седмица, и по 1 домат всеки следващ ден.

14.   Изяжте стреса.

За да се предпазите от падане на кръвната захар, когато сте под стрес, хапвайте малки до умерени порции храна, като винаги имайте плод под ръка. Билковите чайове също ще успокоят нервите Ви. Приемайки непреработени карбохидрати, ядки и банани, Вие засилвате образуването на серотонин, друг вид хормонз а добро настроение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *