Часова разлика и влиянието й върху спокойния сън

Препоръчваме ви:

Единственото, което може да разубеди човек да отиде на далечна почивка, на далечен остров безпорно е часовата разлика и приспособяването му към нея. Независимо дали отивате или вече се връщате, със сигурност не разполагате с обичайните си сили и енергия. Често пъти тя става причина за не толкова приятни спомени и емоции, особено в първия работен ден, след отпуската на работното място.

Събрахме най-добрите съвети от самолетни екипажи и екипи, които са изправени пред различните часови пояси ежедневно. С тяхна помощ може да отстраните този малък недостатък на семейните почивки.

Ако сте решили да изкарате Великденските празници надалеч, освен куфарите и ведрото настроение, подгответе и себе си.

Изберете най-доброто време за пътуване. Потърсете информация за всичко, свързано с пътуването. Разгледайте всички часови зони, през които ще преминете и най-вече посоката, в която се движите. Ако съобразите тези 2 фактора, ще намалите до минимум нежеланите странични реакции от полета и смяната на часовниковата стрелка. Когато пътувате на изток , губите време и деня става по-къс, а когато се  движите на запад обратното – по-дълъг. Това значи, че ако летите на изток, нощните полети са по-подходящи, а ако пътувате на запад – дневните.

Колкото и да е странно започнете с тренировки за новата часова зона от рано. Това е малка техника на екипажите на самолетите. Когато им предстои дълго и изморително пътуване, започват седмица преди това да стават с час по-рано. Ако ще пътувате на запад, опитайте да ставате и лягате час по-късно всеки ден. Естествено е и обратното, ако ще летите на изток, лягайте час преди обичайния за Вас.

Нагласете всички часовници на часовото време на мястото където отивате, още преди да излети самолета. Така ще свикнете подсъзнателно с новото време още по време на полета и тялото ще се адаптира много по-бързо и лесно от нормалното.

Летете умно. Най- важното, което трябва да опитате, колкото и да не можете от емоции, е да спите. Така тялото ще почива, докато сменяте зоните. Ако все пак не трябва или не можете да го направите, опитайте да решавате кръстословици или да послушате малко силна и енергична музика. Не четете книги и не гледайте филми – това само би довело до по-голяма умора и сънливост. Ако все пак искате да поспите, още преди пътуването 2-3 вечери по-рано започнете да вземате приспивателно.

Движението е важно. Дори и да няма къде много да ходите в летящ самолет, опитайте на всеки час да идете до тоалетната и обратно. В случай че не желаете, можете поне да опъвате и раздвижвате краката си незабелязано в седнало положение. Това ще засили кръвообръщението към тях и няма да сте така схванати и сковани, когато слезете на летището. А когато го направите и разполагате с време, разходете се с бодра крачка меджу линиите за багаж или чекиране. Определено е по-добре да се движите.

Не пийте алкохол по време на полета. Докато сте в облаците, тялото се обезводнява и алкохолът само ще допринесе това да стане още по-бързо и лесно. Пийте вода и в никакъв случай газирани напитки.

Приспособете се към новото време. Когато пристигнете, ако например е ден, а на Вашето родно място – нощ, колкото и да Ви се иска да се сгушите между завивките – не го правете. Съобразете навиците си с новото място. След като е

ден, излезте на разходка под слънцето, като опитате да ядете в подходящото за това време (обяд вечеря) и да легнете в обичайното време (вечерта, когато сте си свикнали). В случай че не можете да издържите, дремнете 20минути, но не повече. Знайте, че Слънцето ще поддържа тялото Ви будно, а тъмнината подпомага за производството на мелатонин, който е главен виновник за сънливост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *