Здравословни ползи от глухарчето

Глухарчета са едни от най-мразените растения. Защо ли? Най-вече защото повечето хора искат ливадите им да са като игрища за голф. Обаче, точно глухарчетата са използвани за храна и в медицината от хиляди години. Те са много полезни за вас.

Както казва Ралф Уолдо Емерсън: „Какво е трева, това, чийто полезни качества все още не са били открити.”

Всъщност глухарчетата са съществували преди 30 милиона години в Евразия. Историята показва, че хората са ги ползвали както за храна така и като лекарства. Много проучвания показват, че са дошли от Азия, където са били ползвани за същото. Преди 100 години и арабите  са започнали да го използват в медицината си. Глухарчетата не са съществували в Северна Америка, когато корабът Мейфлауър пристига през 1620 година. Европейските имигранти използвали глухарчетата в диетата си и ги донесли, за да го засадят и на новия континент.

Те имат много здравословни ползи. Листата от глухарче са били използвани за раздразнен стомах, мускулни болки, газове в червата, запек, загуба на апетит и анемия. Както много зеленчуци с тъмнозлелени листа, те имат голямо количество алкални съединения.

Испанците са го наричали чикория. Германците са го ползвали за началото на пролетта, за да си набавят хранителни вещества и витамини. Англичаните са го ползвали, за да лекуват черния дроб. В Индия също е използван за лечение на проблеми с черния дроб. Коренът на глухарчето е пренесено в Русия, заради медицинската му стойност.

Името на глухарчето всъщност на  френски dent-de-lion означава буквално „зъбите на лъва” и като се има предвид назъбените листа на цветето.

Всяко година 55 тона от заместващото кафе направен от печени корени на глухарче се продава в Англия, Австралия и Канада.

Те са много важни за пчелите, тъй като са ключов източник на нектара, защото те цъфтят и продължават да разцъфтяват и през есента. Семената на глухарчето са храна на малките птички.

Глухарчетата съдържат желязо почти колкото спанака и имат четири пъти повече витамин А, както и холин, което го прави добро лекарство за черния дроб и неговото подхранване. Със своите лечебни и хранителни свойства малкото глухарче не е за подценяване и в нашето съвремие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *