Полезни техники за справяне с безсънието

В забързаното ежедневие  в 21 век, безсънието е масова болест за по-голямата част от човечетвото. Превърнало се  в модерно заболяване, няма как да успеем да сложим телата си в ритъм,  като на този на околната среда и да очакваме това да не се отрази на психиката, съня, нервите, апетита. Често се налага да стоим будни до късно, или да станем твърде рано, да не спим с дни по време на дълго пътуване или работна смяна, да сме активни повече вечер, от колкото денем. Когато прибавим и стреса и ежедневните проблеми, децата, които в 3 сутринта решават, че искат да чуят приказката за „Пепеляшка” отново, няма как да не затворим уморено очи  и да си кажем „Искам само малко да поспя, но как?”

Ще предложим няколко съвета за регулиране на излезлия извън релси сън. Няма да останете особено очаовани от факта, че дори и почивните дни нямате право да спите до късно, но всичко, което прочетете по-долу е изцяло и само за Ваше добро. 

Установете ред

Опитайте да си лягате и ставате по едно и също време. Колкото и да не сте спали, колкото и да не искате да звъни алармата в 6, дори в почивните дни, това е задължително, за  да може да се настрои правилно биологичния Ви часовник. Разликата във времето Ви на ставане трябва да е не по-голяма от 30мин.

Ограничете съня

Това сигурно звучи абсурдно за човек, който така или иначе страда от безсъние, но въртенето безпомощно в леглото няма да доведе до нищо хубаво. Ако не спите или не можете да заспите, а лежите в леглото, така само подсъзнателно ще започнете да го свързвате само с това, че не можете да спите и подсъзнателно ще започнете да се самонастройвате.  Ако си лягате само, когато сте много изморени и ставате рано и малкото време прекарано в сън, ще е в дълбоката му фаза.

Учените въвеждат понятието „ефективност на съня”. Това е процентно съотношение на времето, което прекарвате в леглото и времето, което наистина спите. Ако е около 90% значи всичко  е наред, но ако е около 70% и надолу, замислете се за начин, по който да изравните двете времена.

След като ефективността на съня Ви се повиши до 85%, запазете това ниво около 2 седмици, след което можете да си добавите още 15мин на седмица, като това значи да лягате 15мин по-рано, но да ставате по същото време.

Дневник на съня

Изчислете колко време сън Ви трябва и към него прибавете един час. Записвайте в дневник, за да е по-лесно. Това трябва да е максималното време, което прекарвате в леглото. Имайте в предвид, че съня трябва да е  не по-малко от 5 часа и половина. Това е минимума. Тоест, ако трябва да станете в 7 и имате нужда от 6 часа сън, не трябва да лягате преди полунощ, колкото и да се чувствате изморени, или по-късно, колкото и да не Ви се спи.

Ставайте от леглото през нощта

Когато се събудите през ноща и не можете да заспите, станете. Най-вредното е да седите в леглото с поглед вперен в тавана. Идете до друга стая, почетете книга, решете някоя кръстословица и когато усетите умората, върнете се обратно в леглото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *