Да научим децата си да различават хапчетата от бонбоните

Препоръчваме ви:

Момиченце на 18 месеца, което се качва на стол и стига до сиропа за кашлица на баща си, докато майката е за момент в кухнята и го изпива, 19-месечно дете изпива бутилка с масло за лампа от бюфета. Две братчета, които нямат и шест години, намират хапчетата на баба си и си мислят, че са бонбони и ги изпиват и двете дечица не доживяват даже първия си учебен ден. Тези трагедии са само част от хилядите инциденти, станали, защото децата бъркат лекарствата  с бонбони, ето защо трябва да внимаваме къде и как ги използваме и най-вече как да научим децата си, че това не са лакомства, скрити от тях нарочно.

Дръжте лекарствата на недостъпно място и в заключени шкаф, ако трябва са застанете на четири крака и вижте перспективата на малките деца, за да се уверите, че няма да достигнат отровата.

Винаги слагайте етикет на лекарствата предписани на децата ви и вижте отново точно колко лъжички или чашки трябва да дадете. Дозата за възрастни на много лекарства може да е фатална за вашето дете.

Не изпускайте и за миг детето си, докато сте на гости при приятели и роднини. Особено при баба и дядо, които държат лекарствата на видимо за тях място. Децата могат да сметнат шишенцата за играчки и в най-добрия случай само да ги разпилеят на пода.

Научете детето никога да не слага нищо в устата си, щом не знае какво е.

Има отровни растения, които не бива да са в къщата и апартамента ви, не допускайте да съжителстват с малките ви наследници, макар за вас да са безопасни. Избягвайте да взимате хапчета пред  децата, защото могат да последват примера ви, правейки се на големи. Много от вас са имитирали, че пушат със солети, когато са виждали родителите им да го правят.

Ако детето ви иска да опита вашите лекарства, му обяснете колко плаче, когато сте му давали с неговото и то ще го асоциира и вашите лекарства с неприятните усещания. Така по-рядко ще има желание да опита.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *