Митове за спането на бебчето

Препоръчваме ви:

1. То трябва да спи настрани.

Това  е огромна грешка, предписвана даже от някои педиатри, когато детето спи на една страна може да се стигне до внезапна смърт на детето. Най-добре за бебето е да спи по гръб, въпреки че понякога застават на една страна, защото искат да се търкулват по корем.

2. Вие може да контролирате колко и кога да спи бебето.

Истината е че новородените заспиват, когато са готови и се събуждат когато са гладни, мокри или заради друг дискомфорт. Много родители се опитват да им изградят режим, но за новородените е прекалено рано.

3. Повиването е остарял метод и пречи за развитието на бебето.

Истината е малко по-различна – ако е повито правилно е успокоителна техника. Родителите се притесняват, че ще му стане горещо, но ако е облечено правилно за сезона няма такава вероятност. Въпросът е някой да ви покаже правилната техника, а не да го правите по грешния начин и така да причините дискомфорт на малкото дете.

4. Заспиването на столчето или в колата не се брой.

Всъщност щом спят шумно се брой. Бебенцата са чувствителни в това къде спят, така че ако имате възможност ги преместете в креватчето им.

5. Добавянето на оризова каша в бутилката приспива по-добре детето.

Истината е че няма доказателство, което да потвърждава това твърдение. Всъщност може да се получи точно обратното, ако започнете да го давате прекалено рано може да е вредно за детето.  Бебетата могат да храносмилат оризовата каша на 4-месечна възраст. Родителите обикновено се опитват да започват с натуралните храни от рано, но тази практика не е препоръчителна.

За да е здрава новородената ви рожба трябва да знаете от къде да черпите вярната информация. Не бива да робувате на митове от по-възрастни жени или от съмнителна литература.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *