6 храни, които контролират ПМС

Препоръчваме ви:

Пердменструален синдром? Изкарва ви от кожата и така дразните всички около себе си. Няколко продукти ще ви помогнат да намалите неприятните симптоми.

1. Яжте млечни продукти, калций и витамин D.

Може би не сте си го и помисляли, но тези продукти ви облекчават в този период от месеца. Проучване направено на 3000 жени показва, че щом пият по 4 чаши нискокалорично мляко на ден или нещо еквивалентно на калция и витамин D в него като портокалов сок или йогурт, понижават с 40% появата на ПMС отколкото жените, които не го правят, стремете се да приемате 1000 или 1200 милиграма калций и 10 микрограма витамин.

2. Спанак, соя, пълнозърнести култури магнезий.

Ако похапнете спанак и добре изпечено пълнозърнесто хлебче ще облекчи ПМС, хубаво е да стремите към 320 милиграма магнезий на ден.

3. Ядки, семена и витамин Е

Да похапнете малко бадеми и слънчогледово семе не е за пренебрегване, когато ви сполети синдрома. В малко проучване за 3 месеца жените са взимали дневната доза на витамин Е, се наблюдава намаляване на предменструалното напрежение и след това симптомите на самия цикъл.

4. Желязо

Ако кървите обилно, то храните съдържащи желязо са задължителни в менюто ви, но не прекалявайте с червеното месо, тъй като това води до болезнено състояния, в уретера, яйчниците  или фелопиевата тръба, наречени ендометриоза.

5.Тофу, ленено семе и други фитоестрогени.

Тъй като соята и лененото семе съдържат фитоестрогени, това е вид химикал имитиращ естрогена, който помага да балансирате хормоните си по време на цикъл.

6.Сложни въглехидрати от плодове и зеленчуци.

Много жени искат захарни въглехидрати като шоколад или сладолед през този период, но вместо да прекалявате със захарта, заложете на пълнозърнестите храни, плодовете и зеленчуците, за да победите симптомите на ПМС, както и крампите, които съпътстват обилното кървене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *