8 правила за по-здрава коса или как да избегнем косопада – 1 част

Препоръчваме ви:

Ако искате по-бляскава и невероятна коса, тогава обърнете внимание на начина, по който я третирате. Начинът, по който я подсушавате, миете и оформяте може сериозно да се отрази на външния й вид и нейното здраве. Допускате ли някои от следните грешки?

1. Никакво сресване след къпане

Това е нож с две остриета. Косата е най-уязвима, когато е мокра или влажна, а именно тогава тя най-много се заплита. За да предотвратите заплитането й и всички „възелчета по кичурите по време на миене, срешете я преди да влезете в банята.  Ако имате навика да я сресвате по време на миене, сложете обилно количество балсам или маска за коса, след което я срешете нежно с пръсти или в краен случей с гребен, с много широки зъбци.

2. Разресване само на краищата на косата

Със сигурност вече знаете, че прекаленото разресване уврежда косъма. Но това, което не всички знаят  е, че естествените мазнини, които скалпът отделя са най-полезният балсам или маска за коса, която можем да си позволим. Масажирайте скалпа с подходяща дървена четка, за да стимулирате циркулацията на кръвта и растежа на косата и разресвайте нежно от корена до краищата, за да подпомогнете естествените процеси. 

3. Да сте манияк на тема чиста коса

Повечето хора повече страдат, от колкото да печелят от ежедневното миене на косата. Постоянното измиване, води до отмиване на полезните масла, които се отделят от скалпа (и за които говорихме малко по-горе), което води до безжизненост на косата. Това ще рече – измивайте ежедневно косата си, само ако използвате купища стилизиращи продукти постоянно, като опитате да нанасяте лек балсам за обем в края на миенето. 

4. Агресивно подсушаване с хавлия

Повечето стилизиращи продукти позволяват директното им нанасяне върху подсушена с кърпа коса, но прекаленото претриване на кичурите уврежда кокитулите на косъма, както и да доведе до наелектризиране и разрушаване на структурата на косата. Подсушете с кърпа внимателно и леко разделете кичурите с пръсти. Ще отнеме повече време да изсъхне,особено ако е дълга, но така ще я запазите по-здрава и бляскава

5. Избягване на защитата от топлина

Всички знаем, че топлината е най-големият враг на косата. Но освен ако не желаете да се разминете с изправянето, къдренето, подсушаването със сешуар, винаги използвайте предпазващи от топлината продукти, за да запазите кичурите си здрави. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *