Как изкуствените подсладители ни карат да пълнеем и може да развием диабет

Препоръчваме ви:

Има няколко вида изкуствени подсладители на пазара, но най-лошите са тези, които съдържат аспартам.

Повечето изкуствени подсладители са препоръчителни за хора страдащи от диабет, но това е парадоксално, тъй като наличието на аспартам има точно обратен ефект върху тях. Проучвания са показали, че той поврежда инсулиновата чувствителност много повече от захарта, а изкуствените подсладители също са свързани с наднорменото тегло.

С течение на времето към тези подсладители се обръщат все повече хора, не само диабетици или хора на диета. Много продукти, които купуваме също имат изкуствени подсладители и понякога ги приемаме, без дори да знаем.

Точно като ГМО продуктите, индустрията крие изкуствените подсладители в храните. Има много нискомаслени млека, чиито производители се оправдават, че с тяхната поява намаляват затлъстяването при децата. Но много деца предпочитат овкусеното мляко и това оправдание не е най-логичното, защо слагат изкуствени подсладители в млякото.

Изкуствените подсладители не само не ни помагат да загубим тегло, но също така объркват метаболизма ни. Когато ядете сладко, мозъкът ви произвежда допамин, който активира център в мозъка, задно с това се отделя лептин, хормон, който контролира апетита. Той информира мозъка, че сте сити и нямате нужда от повече калории. Но когато хапнете нещо, което е сладко, но не съдържа тези калории, мозъкът ви все още активира апетита ви и то без нищо, което да деактивира това усещане тъй като тези калории никога не стигат в тялото. На практика подсладителите мамят тялото да си мисли, че ще получи захари под формата на калории, но когато захарта не пристига, това го кара да иска още храна.

Освен това има връзка с подсладителите и появата на инфаркт или инсулт както и на болестта на Алцхаймер. Докато бедното хранене по принцип е причинител на болестта на Алцхаймер, главният механизъм на вреда е матаноловата токсичност, много игнориран проблем и се асоциира с аспартама.

Ето защо при следващия си чай или напитка, когато посегнете към изкуствения подсладител се откажете, заложете на добрата стара захар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *