Шоколадът може да предотврати рака на червата

Препоръчваме ви:

Яденето на шоколад може да предотврати рака на дебелото черво, споделят учените. Едно проучване е доказало, че при дневни дози на какао се намалява риска от развиването на тази болест. Напоследък учените правят проучвания за ползите на растението отглеждано Западна Африка.

Други проучвания показват, че семето е богато на антиоксиданти, които унищожават вредните молекули, познати още като свободни радикали. Предполага се, че яденето на шоколад с високо съдържание на какао може да помогне да контролирате диабета, кръвното налягане и сърдечните заболявания.

Доктор Мария Арибас от Института по храни и хранене в Испания, която също изследва ползите от какаото споделя: „Храни съдържащи какао са с високо съдържание на полифеноли и играят важна роля срещу заболяванията”. Тя и екипът и са стигнали до заключението, че шоколадът предотвратява появата на рака на червата при плъховете, които са били изложени на химикали водещи до тумор.

В зависимост от местоположението на рака, той може да е рак на червата, на дебелото черво или на ректума. На една група от плъховете, на които е давано 12 % от какао за 12 седмици, а другата група не е давано какао. След определен период и двете групи били изложени на карцирогени за 4 седмици и плъховете започвали да развиват рак на червата.

Обаче, учените са открили, че плъховете, които са приемали какао са развили по-малко предракови поражения, отколкото другата група.

Въпреки това Сара Уилямс говорител на проучвания за рак във Великобритания предупреждава, че прекалено висок прием на шоколад може да има обратен ефект и ни напомня, че на тези плъхове се е давало по малко и в дълъг период от време, затова правилото за златната среда важи и при похапването на шоколад. Не бива да го отписвате от менюто си, но не бива и да става основна част от него.

А вие хапвате ли си шоколад?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *