Емоционално хранене

Препоръчваме ви:

Ако сте от хората, които ядете, когато сте тъжни и депресирани и се опитвате да запълните празнота в душата си с храна по различни емоционални причини, то трябва да преосмислите лошия навик. Тъй като по този начин вие вредите още повече на тялото си, болести като диабет, затлъстяване и високо кръвно налягане дебнат.

Бъдете мили със себе си, осъзнайте какво се случва. Това е първата стъпка, за да се справите с тези състояния. Обърнете внимание на емоциите и мислите си преди да започнете да ядете. Колкото повече се обръщате към вътрешния си свят, толкова повече ще намерите сили да се справите с проблема, без това да включва обилно и ненужно хранене.

Търсете решения на проблема, не забравяйте, че емоционалното хранене е ненужно. Може да започнете като си направите списък с нещата, които ви стресират. Съставете си план как да ги контролирате и кои от тях всъщност изцяло зависят от вас.

Ако по някакъв начин може да промените ситуацията, направете го, но ако проблемът е извън вашите възможности, можете да поправите начинът, по който мислите за него. Ако може да разпознаете как ви застига стресът в момента, може да изберете вашия отговор, отколкото да разчитате на същите реакции както и в миналото ви.

Ако смятате, че проблемът е твърде голям за вас, опитайте се да поговорите със специалист за него, но осъзнайте колко грешно е емоционалното ядене.

Натиснете пауза. Това помага когато изпитате нужда да ядете и същинското ядене. Дава ви време да се уверите дали наистина сте гладни или определена емоция ви води към хладилника.

Когато ви се прииска да изядете бисквитка, заради мъка или защото ви е скучно, запомнете, че имате опция да изчакате малко. Кажете си, че ще я изядете след малко, а известно време след това ненужният глад вече ще си е отишъл. Сложете си гривни на ръката и махайте по една за всички желиран бонбон или бисквита, така ще осъзнаете колко неща сте изяли, без да се замислите за това.

Опитайте и споделете с нас резултата! 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *