3 изненадващи начина да ви изиграе паметта

Препоръчваме ви:

Човешкият мозък е устроен да извършва безброй функции, но дори той е ограничен откъм памет. Когато преживяваме ситуация, всъщност тя протича на части, но не като видеокасета, отразяваща момента. Мозъкът съединява фрагментите по начин, който свързва преживяното с наш минал опит.

Ето три начина, по които паметта може да ви изневери:

1. Фалшиви спомени могат лесно да ни бъдат внушени

Канадско проучване открива, че изследователите са способни да убедят повече от 70% от студентите, че са извършили престъпления в юношеството си, а те реално на са се случвали. Как? Изследователите накарали студентите да повярват, че са станали част от кражби и нападения, докато им обяснявали за други ситуации, през които са преминавали през реалния си живот.

Оказва се, че хора, които имат бели петна в паметта си, са по-податливи към имплантиране на спомени. Почти не съществува човек, който няма подобна дупка в паметта.

2. Наистина може да повярвате в собствените си измислици

Психолог от Университета в Индиана (САЩ) се шокирал, когато по време на вечеря, дъщеря му го попитала дали си спомня денят, в който в къщата им се разбива хеликоптер. Той настоял, че такова нещо никога не се е случвало, но тя твърдо държала на думите си. Обяснението било, че вероятно е сънувала няколко пъти един и същи сън и така е повярвала, че се е случило в действителност.

Паметта е много гъвкава, така че докато четете новини или водите разговори, мозъкът запаметява информацията, съхранява я, докато сами не стигнете до убеждение, че твърденията са верни.

3. Емоциите могат да изкривяват истината

Амигдалата (част от мозъка, отговаряща за емоциите) се намира до хипокампуса (дял от мозъка, свързан с дълготрайната памет). Това е една от причините, защо могат да съществуват много различни мнения по един и същи въпрос. Понякога хората реагират с предубеденост към нещата, водени главно от собствените си емоции. Това замъглява преценката им.

Как да се излекувате?

Добрата новина е, че можете да се тренирате в запомнянето. Ако разисквате детайлите скоро след дадена случка, то това помага по-лесно да осъзнаете в действителност, каква част от нея е истина. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *