16 факта и мита за целулита – част 1

Препоръчваме ви:

Имате целулит? Не сте само вие – този проблем засяга близо 90% от жените по различно време от техния живот, дори такива, които са слаби и в добра форма.

Въпреки че целулитът е доста коментирана тема, все още съществува проблем с липсата на точна информация какво представлява, какво причинява и как да се излекувате.

1. Целулитът се причинява от токсини – мит

Според етикетите на някои продукти за целулит помагат за премахване на замърсяванията и токсините от тялото. Целулита възниква когато основните мастни натрупвания си прокарат път през слоевете колагенови фибри или съединителната тъкан под кожата. Съединителната тъкан може да се отслаби от хормоните, недостига на упражнения и мускулния тонус, както и недобрата циркулация. Но състоянието не се причинява от токсините.

2. Жените страдат по-често от целулит от мъжете – факт

Жените имат повече мазнини около ханша и бедрата. Също така, жените имат по-малко съединителна тъкан в сравнение с мъжете. Смята се, че само около 10% от мъжете страдат от целулит.

3. Целулитът се влошава с възрастта – факт

Хормоните играят роля при появата на целулита. При жените в по-напреднала възраст, производството на естроген е намалено. Естрогенът е хормонът, който помага за нормалната циркулация в кръвоносните съдове. По-малкото количество естроген означава влошена циркулация, което води до намаляване на производството на колаген и разпадането на по-старата съединителна тъкан.

4. Целулитът може да е генетично заложен – факт

Вярно е, че ако вашите майки или баби страдат от целулит, възможността да страдате и вие е доста голяма. Съществува дори и тест, който да ви покаже дали имате гени, които да ви предразполагат към целулит. Но не забравяйте, че дори фактори, като диети, упражнения, здравословна форма, също играят важна роля.

5. Целулитът засяга само хора, които не са във форма – мит

Ако сте по-закръглени, това означава, че целулитът при вас ще е по-видим, но трябва да знаете, че от целулит страдат жени във всякаква форма и размери.

6. Упражненията могат да намалят появата на целулит – факт

Редовните упражнения не могат да излекуват целулита, но могат да ви предпазят от него или да намаляват появата му. Целулитът възниква, когато съединителните влакна под кожата стават слаби или губят еластичността си, но подсилването и разтягането им може да помогне.

7. Кардиото е най-доброто решение – мит

Бягането или други форми на кардио може да помогне да понижите теглото си, което да прeдотврати образуването на трапчинки и вдлъбнатини. Но за да изгладите кожата си, се нуждаете от силова тренировка.

8. Кремовете за стягане на кожата може да излекуват целулита – мит

Независимо какво е написано на етикета, нито един крем, предписан или не, може да редуцира трайно появата на целулит. Продукти, съдържащи ретиноиди, може да имат някакви ефекти чрез създаване на тънък слой кожа, която да скрива неравностите, но това не означава, че проблемът е разрешен. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *