8 начина за борба със стреса

Препоръчваме ви:

Стресът ви побърква? Вероятно знаете, че някои от най-добрите начини за облекчаване на стреса включват упражнения, срещи с приятели или разходка навън. А какво може да направите, ако нямате време или възможност за някое от тях?

Може би е настъпило време да се поглезите малко. Тези 8 лесни стратегии не само ще ви помогнат да се успокоите и да освободите натрупалото се напрежение и стрес, но и ще се почувствате като истински принцеси!

1. Украсете с лавандула – билката притежава успокояващ аромат, който може да намали сърдечната честота и кръвното налягане, две от нещата, които могат да ви помогнат да се отпуснете и дори да заспите. Поставете изсушена лавандула във ваза до леглото си или ароматизатор със зареден лавандулов мирис.

2. Ягоди с шоколадова глазура – когато сте под стрес, често посягате към сладкото, но трябва да знаете, че храни с високо съдържание на захар, повишават нивата на кръвната ви захар. Вместо това може да опитате ягоди, богато на витамин С потопени в черен шоколад. Комбинацията подпомага намаляването на хормоните на стреса, като кортизол.

3. Вземете релаксираща вана – потапянето на тялото във вода има успокояващ ефект, тъй като ни препраща към времето, което сме прекарвали в майчината утроба. Добавете лавандула или ароматизирани свещи.

4. Направете си масаж на скалпа – за да намалите напрежението, можете да масажирате скалпа си с  върховете на пръстите си, докато косата ви е с шампоан.

5. Отидете на шведски масаж – този вид масаж включва нежни, успокояващи движения, които да подобрят кръвообращението и да ви помогнат да се отпуснете. Опитайте и аромотерапевтичен масаж с етерични масла.
6. Чай от лайка – изследвания показват, че едно от веществата в лайката, се свързва с мозъчните рецептори, подобно на валиума и действа успокояващо. Лайката спомага и за намаляване на тревожността.

7. Посетете сауна – ако вашата фитнес зала разполага със сауна или парна баня, възползвайте се след следващата си тренировка. Според изследвания, когато тялото ви се затопля, мускулното напрежение и чувството за тревожност намаляват. Чувството за топлина влияе на невроните ни и поради това подобрява нашето настроение. (Ето защо упражненията ни карат да се чувстваме по-добре.)

8. Подарете си масаж на краката – рефлексотерапията е вид алтернативна медицина, която включва прилагане на натиск в различни части от тялото. Този метод помага за намаляване на стреса и дори при мигренозни състояния. Можете да си приложите терапията сами, като масажирате под пръстите на краката си. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *