20 тайни места, на които се крият причинителите на алергии – част 3

Препоръчваме ви:

14. Стайни растения – саксийните растения също може да бъдат източник на мухъл и плесен, особено ако почвата се поддържа прекалено влажна или държите вода в чинийката на саксията. За да избегнете това, премахнете мухлясалите листа от растенията веднага и оставете почвате да изсъхне малко. Повечето стайни растения не отделят прашец, но се консултирайте с градинар, преди да закупите някакъв вид цвете или малко дръвче. Пъстрите цветя обикновено не предизвикват поленови алергии, но имайте предвид, че някои могат да имат силни миризми.

15. Авомобилът ви – автомобилът ви може да е скрит капан на алергени. Ако имате спукано стъкло или дупка някъде в интериора, може да получите влага и плесен. В колата ви може да се натрупа и цветен прашец, когато оставяте прозорците отворени или го вкарате с дрехите си. Ако шофирате на дълъг път, най-сериозния ви проблем е излагането на бензинови и дизелови емисии. Дори в дни, когато навън е топло и изпитвате нужда да отваряте напълно прозорците, трябва да знаете, че е по-безопасно, да са плътно затворени.

16. Сушенето на прането навън – много хора обичат чувството на свежест, след като са сушили дрехите и спалното си бельо на въздух. Но ако вашият двор има много орашващи дървета или растения и вкарвате чаршафите на леглото си, то е много вероятно да имате проблеми с алергии. Все пак сушенето на въздух е много по-добро, отколкото в домашните сушилни и ако след прибирането на прането, не почуствате проблеми, свързани с алергии, то спокойно може да продължите с простирането навън.

17. Камините – камините и печките осигуряват уютна домашна атмосфера, но те създават и дим и замърсяване с фини прахови частици, които дразнят дихателните пътища и влошават астми и алергии. Пушекът от домашното барбекю или лагерни огньове също е опасен за хора със сърдечни и белодробни проблеми. Ако все пак искате да използвате камината си, помислете за някакъв вид пречиствателна инсталация, която да намали значително замърсяването на въздуха. Уверете се, че коминът ви е отпушен и в добро състояние и избягвайте да горите мокри дървета, тъй като те произвеждат повече дим.

18. Киносалони – алергените и полените, които се натрупват по дрехите и якетата могат да намерят временен дом в тапицираните седалки на кината. Прашецът е една от възможностите през пролетта, но най-големият виновник целогодишно е „котешкия пърхот”. Най-чувствителни са хората с алергии към котки, но това не означава, че проблемът не може да засегне всеки.

19. Собственият ви нос – един от най-очевидното, но най-пренебрегваното място, на което могат да се скрият алергените, е собственият ви нос. Всеки път, в който вдишвате, мъничките косъмчета вътре в ноздрите действат като филтри, задържащи частици като полени и прах. Проблемът е, че те могат да заседнат там и да допринесат за алергична реакция на организма. Препоръчително е да измивате носната си кухина с помощта на физиологичен разтвор, за да премахне натрупаните алергени.

20. Гостите ви – и накрая, важно е да се помисли за това, кой посещава вашия дом и за това, какво вкарват гостите. Заедно с прашеца и замърсяванията от домашните любимци, гостите, които пушат или работят със силни химикали, могат да доведат до появата на токсични изпарения по дрехите им. Със сигурност да спрете посещенията от любимите си хора и приятели, не е вариант, но помислете да ги помолите да събличат връхните си дрехи и обувките, преди да влязат в дома ви. Що се отнася до тези чести посетители, които пушат, това би било още една причина да ги насърчите да откажат цигарите. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *