9 храни, които повишават имунитета

Необходима е повече от една ябълка на ден, за да държите лекарите далеч от себе си. Оказва се, че консумацията на някои доста изненадващи за вас храни, могат да ви помогнат да запазите здравето на имунната ви система. Можете да подобрите състоянието й с добавянето на много цветни плодове и зеленчуци към вашата храна, както и да пиете от 8 до 10 чаши с вода на ден.

1. Кисело мляко – пробиотиците, открити в киселото мляко, са здравословни бактерии, които поддържат червата и чревния тракт без микроби, които причиняват различни заболявания. Освен това, консумацията на кисело мляко увеличава силата на имунитета, подобно на имуностимулиращите таблетки. Една от видовете бактерии, съдържащи се в киселото мляко стимулира белите кръвни клетки.

2. Овес и ечемик – тези храни съдържат бета-глюкан, тип фибри с антимикробни и антиоксидантни способности, по-мощен имуностимулатор и от ехинацеята. Общото му действие е повишаване на имунитета, ускорява зарастването на рани и подпомага дейността на приетите антибиотици.

3. Чесън – този мощен роднина на лука, съдържа активното вещество алицин, съставка, която се бори срещу инфекции и бактерии. Чесънът помага срещу настинки. Полезен е и при предпазване от рак на дебелото черво и рак на стомаха.

4. Черупчесто мекотело – селенът е в изобилие в черупчести, като стриди, омари, раци и миди, помага на белите кръвни клетки в производството на цитокини – протеини, които помагат при грипни вируси. Сьомгата, скумрията и херингата са богати на Омега-3 мастни киселини, които намаляват възпалението, увеличаване на въздушния поток и защита на белите дробове от настинки и инфекции на дихателните пътища.

5. Пилешка супа – пилешката супа блокира миграцията на възпалението на белите кръвни клетки – важно откритие, тъй като симптомите на настинка са отговор на натрупването на клетките по бронхитите. Това се дължи на аминокиселината цистеин, която се освобождава от пилето при готвене. Добавянето на подправки, като лък и чесън, само подсилват мощността на супата за повишаване на имунитета.

6. Чай – хората, които пият по 5 чаши черен чай на ден, в продължение на две седмици, сдържат в кръвта си до 10 пъти повече интерферон – аминокиселина, която подсилва имунната система. Освен това Л-теанин е в изобилие в черния и в зеления чай.

7. Говеждо – недостигът на цинк е доста често срещан дефицит, особено при вегетарианци и тези, които не консумират говеждо месо. Дори лек недостиг на цинк може да увеличи риска от инфекция. Цинкът е от изключителна важност за развитието на белите кръвни клетки, които разпознават и унищожават нахлулите бактерии и вируси.

8. Сладки картофи – Едва ли считате кожата си за част от имунната система. Но този изключително важен орган, служи като първа линия на крепост срещу бактерии, вируси и други нежелани елементи. За да бъдете здрави и силни, кожата се нуждае от витамин А. Витамин А играе важна роля в производството на съединителна тъкан, която е ключов компонент на кожата. Един от най-добрите начини за прием на витамин А е в консумацията на храни, съдържащи бета-каротин (като сладки картофи), които тялото ви превръща във витамин А.

9. Гъби – в продължение на векове, хората по целия свят използват гъбите за подсилване на имунната система. Проучвания показват, че гъбите увеличават производството и активността на белите кръвни клетки, правейки ги по-агресивни. Това е добре дошло, когато сте развили инфекция. Най-подходящите гъби са Шийтаке, Майтаке и Рейши. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *