Няколко начина за увеличаване на Вашата фертилност

Всички ние приемаме способността да имаме деца като даденост. В действителност дори незначителни стресови фактори могат да нанесат вреди на вашия организъм. Ако се опитвате да заченете, тези прости здравословни стъпки, могат да ви помогнат да защитите вашата плодовитост.

1. Наблюдавайте своя цикъл – Един нормален цикъл трае между 21 и 35 дни. Ако е забележимо по-дълъг, например 42 дни – това значи, че честотата на овулациите е по-малка. Когато сте готови да забременеете, открийте своя „плодороден прозорец” и започвайте усилена „работа”.

Плодородни за една жена е денят на овулацията и на през четири от петте дни преди, а не след нея. Но не мислете, че задължително овулацията ще настъпи на 14-ия ден от цикъла. Реално той варира при различните жени. Може да започне още на шестия ден и най-късно на 21-я ден на цикъла. Съществуват различни тестове, които да определят точния период, като се базират на нивата на определени хормони. Можете също така да следите и за ежедневните промени в базалната температура на тялото.

2. Прекарвайте повече време в спалнята – Ако забързаният живот намалява вашето желание за секс, променете се. Изследвания сочат, че редовният секс (поне веднъж седмично), може да ви помогне да имате предсказуеми менструални цикли и нормална овулация. Ежеседмичният полов акт може да ви накара да произвеждате повече естроген. И няма съмнение, че честия секс помага, когато се опитвате да заченете. Американската асоциация по репродуктивна медицина споделя, че секс на всеки един или два дена от вашия „плодовит прозорец”, е свързан с по-голям шанс за забременяване.

3. Внимавайте с лубрикантите – Някои видове лубриканти, които двойките използват, за да подобрят усещанията и качеството на секс, може да бъдат пречка за нормалното достигане на сперматозоидите до яйцеклетките. Освен това, трябва да се избягват и някои естествени лубриканти, като слюнката и зехтинът. Ако все пак държите да използвате помощни средства, можете да използвате натурални минерални масла или специални продукти, които правят подвижността на сперматозоидите по-голяма.

Профертил - за мъжка репродуктивност

4. Не използвайте душове – промивките могат да изчистят нормални защитни бактерии във влагалището, нарушавайки баланса и водят до предразположение към бактериална вагиноза. Много често пренебрегвате вагиналните инфекции. Мирис на риба и сивкав секрет са най-честите симптоми. Нелекуваните инфекции причиняват преждевременно раждане, висок риск от спонтанен аборт и безплодие.

5. Използвайте противозачатъчни хапчета – хапчетата за контрол на бременността, могат действително да доведат до подобряване на способността за зачеване. За някои жени хапчето може да бъде от решаващо значение, тъй като държи под контрол две основни състояния – ендометриоза и миома на матката. Ендометриозата означава, маточната тъкан да расте извън матката, което води до болезнени спазми, които често увреждат маточните тръби или други органи. Миома на матката са доброкачествени новообразувания, които могат да направят бременността затруднена или зачеването трудно. След прекратяване на употребата на противозачатъчни хапчета, цикълът ви ще се върне в първоначалното си състояние след около месец.

6. Бъдете спокойни – стресът може да попречи на способността за зачеване. Американско проучване сред 401 двойки, които се опитват да имат бебе, установява че жените с най-високи нива на алфа-амилаза, стрес биомаркер, са имали 29% по-ниска вероятност за бременност, отколкото жените с по-ниските нива на този биомаркер. Стресът, както и тежките физически упражнения, могат да намалят производството на хормони в тялото ви, което прави менструалния ви цикъл по-малко надежден. Намалете нивото на стреса чрез релаксиращи процедури.

7. Не пренебрегвайте здравето си – всички неща, които вредят на вашата плодовитост, може да повлияят и върху репродуктивното здраве на мъжа ви. Цигарите, алкохола, неправилното хранене – всеки един от тези фактори, може да допринесе за по-ниското производство на сперматозоиди и върху тяхната способност да се придвижват. Получавайте достатъчно количество хранителни вещества всеки ден, особено витамини С и Е и минерала селен – ще помогнете за производството на здрави сперматозоиди

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *