Белезите и как да се справим с тях – част 1

Белезите са част от живота и един невероятен пример за способността на нашата кожа да се лекува. Знаете ли, обаче, че можете да контролирате това, как ще изглежда вашия белег?

Дали са причинени от травми, операции или проблемна кожа, като от акне, белезите са нещо, с което почти всеки от нас се е налагало да се справя в определен момент от живота. Въпреки че те могат да са грозни, са невероятен пример за това, как кожата може да се лекува, когато сте наранени. Белезите може да са плоски или релефни, практически невидими или явни, но това, което трябва да направите, за да помогнете на кожата си, да се излекува, е в пряка зависимост от вида на белезите.

Белегът, който виждате на повърхността на кожата, е резултат от сложен процес, през който преминава кожата, възстановявайки се от контузия. Съществуват редица фактори, които влияят върху това, как протича процеса на излекуване на раната. Как кожата ще се излекува, е различен процес при всеки индивидуален човек.

Кожата преминава през три етапа на „поправка”, преди да се появи белега. В първия етап е на лице подуване, зачервяване, болезненост. При следващият етап, се оформя нова форма на кожна тъкан под коричката. Последният етап включва реконструкция и реформиране на вътрешните и външните слоеве на кожата.

Съществува лесен за изпълнение план, който да ви помогне да сведете белезите до минимум. Съществува много информация за това, как да се лекувате сами със специфични съставки, като витамин Е и алое, за да намалите белезите, повечето от нея обаче все още не е подкрепена с научни доказателства.

Какво да правите? Първо – оставете раната да диша, колкото е възможно повече. Не мажете с лепкави кремове, масла и витамин е от капсули, защото тези вещества имат оклузивни текстури, които могат да възпрепятстват излекуването още в ранните стадии. Течността, която се произвежда по естествен път около раната в първите няколко дни. Не киснете и не дръжте под вода раната за дълго време, тъй като това пречи на формирането на нова кожа отдолу. Дръжте увредената кожа чиста посредством лек препарат за почистване, но не прекалявайте с търкането. След почистване, покрийте раната с тънък материал, който да позволява на въздуха да циркулира. Можете да използвате специални превръзки, които помагат на раната да поддържа естествената си влага, без да позволява мокрене от външен източник.

Ако има риск от инфекция, помислете за използване на антибактериална течност. Ако зачервяването се увеличи или цветът на раната се промени, усетите пулсиране или подуване, незабавно се консултирайте с лекар.

След ден-два нанесете тънък слой от лек овлажняващ гел или серум, зареден с антиоксиданти или други вещества, помагащи за заздравяване на кожата.

Ако е възможно, вместо да мажете раната със слънцезащитни кремове, пазете мястото от пряка слънчева светлина. Излагането на слънце влошава състоянието на раната, така че защитата на увредената област от слънцето, е изключително важна.

През нощта сменяйте превръзките, ако раната е суха или сърбяща, приложете много тънък слой от лек овлажняващ крем или серум, както е споменато по-горе. Поддържането на раните влажни, но не мокри, подпомага излекуването. Лек овлажняващ крем също намалява сърбежа, тъй като позволява все още на кожата да диша.

След като се образува коричка, не я чоплете, дори не я докосвайте. Всяка манипулация или отстраняване е сериозна пречка за лечението, което се провежда под коричката и може да доведе до образуване на белези.  Не дразнете кожата, първичната реакция на кожата към раната е възпаление, така че всичко, което правите, за да раздразните кожата, увеличава времето за излекуване и възстановяване. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *