7 причини да приемате пребиотици – част 1

Повечето хора все повече започват да осъзнават, че храни, които предлагат диетични фибри и пробиотици, имат дълъг списък от ползи за здравето, но въпреки това източниците на пребиотици все още остават недооценени. Като цяло не с е консумира достатъчно количество пребиотици ежедневно и за съжаление това дава негативни резултати за нашия организъм, като лошо храносмилане, по-високи нива на възпаление, по-ниска имунна функция, по-голяма вероятност за наддаване на регло и повишен риск от различни хронични заболявания.

Пребиотиците, известни още като олигозахариди, са въглехидрати, които не могат да бъдат „смелени” от човешкия организъм. Заедно с пробиотиците, се грижат за поддържане на добро здравословно състояние на храносмилателната система.

Докато пробиотичните ползи са добили широка популярност през последните години, особено с нарастналата консумация на ферментирали храни, като кисело зеле, комбуча и кимчи, пребиотиците все още са на заден план. Всички видове влакна, които получаваме от яденето на цели храни, играят важна роля в абсорбцията на хранителни вещества, червата и храносмилането. Пребиотиците, заедно с пробиотиците, отварят вратата за повишени нива на здраве като цяло, така че почти всеки може да си позволи да ги включи в диетата си по-често.

Тъй като пребиотиците пробиват път през стомаха, без да се разграждат нито от стомашните киселини, нито от храносмилателните ензими, те водят до положителни промени в храносмилателния тракт и органите. По същество пребиотичните съединения стават източници на хранителни вещества или „гориво“ за полезните бактерии, които живеят в червата ви.

Пребиотиците работят заедно с пробиотици (селективно ферментирали съставки, които произвеждат полезни бактерии), за да позволят извършването на специфични промени както в състава, така и в дейността на стомашно-чревната система. Те играят основна роля в запазването на здравето чрез поддържане на равновесие и разнообразие на чревните бактерии, особено повишаване на наличието на „добри бактерии“, наречени лактобацили и бифидобактерии.

Тъй като здравето на червата е тясно свързано с много други телесни функции, пребиотиците и пробиотите заедно са важни за борбата с възпалението и намаляването на цялостния риск от заболяване.

Основните здравословни предимства на пребиотиците могат да се сведат до следното:

1. Поддържат здравето на червата и подобряват храносмилането – стимулират растежа на полезните бактерии, които колонизират чревната микрофлора, служат за храна на пробиотиците. Пребиотичните съединения помагат да се балансират вредните бактерии и токсините, живеещи в храносмилателния тракт, което има много здравни последици, включително подобряване на храносмилането.

Промените в състава на чревната микрофлора са класически смятани за един от многото фактори, участващи в развитието на възпалително заболяване на червата или синдром на раздразненото черво

2. Подобрена имунна функция и защита от рак – Голям брой изследвания за човешка намеса показаха, че диетичното потребление на някои пребиотик-съдържащи хранителни продукти може да доведе до статистически значими промени в състава на чревната микрофлора, които спомагат за подобряване на имунитета.; намаляват концентрацията на някои ензими, които стимулират образуването на рак; предотвратява инфекции на пикочните пътища. Пребиотиците помагат да се подобри качеството на изпражненията (честота и последователност), намалява риска от гастроентерит и инфекции, подобрява общото благосъстояние и намалява честотата на алергичните симптоми.

3. Намалява възпалението – допринасят за подобряване на метаболитните процеси, които са свързани както със затлъстяването, така и с диабета тип 2. По-здравословното състояние на червата изключва автоимунните реакции, помага на организма да метаболизира хранителните вещества, включително мазнините, и модулира хормоналните и имунните функции, които контролират как и къде тялото съхранява мазнините.

4. Намален риск от сърдечни заболявания – Консумирането на храни с високо съдържание на пребиотици може да намали гликацията, което увеличава свободните радикали, предизвиква възпаление и понижава инсулиновата резистентност.

Пребиотиците имат така наречения хипо-холестеролемичен ефект, подобрявайки способността на организма да предотвратява исхемични сърдечни заболявания и автоимунни заболявания (например артрит). Друго предимство е, че те балансират телесния електролит и нивата на минералите, включително калий и натрий, които са отговорни за контрола на кръвното налягане.

5. Отслабване –  Последните данни от проучвания при хора и животни подкрепят благоприятните ефекти на определени пребиотични хранителни продукти с по-добра енергийна хомеостаза, регулиране на ситостта и по-ниско телесно тегло. По-високите количества от всички видове влакна  всъщност са свързани с по-ниско телесно тегло и защита срещу затлъстяване.

към втора част

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *