7 причини да приемате пребиотици – част 2

към първа част

6. Здравето на костите – пребиотиците подобряват усвояването на минерали в тялото, включително магнезий, желязо и калций. Всички те са от решаващо значение за запазване на силни костни кости и предотвратяване на фрактури или остеопороза. В едно проучване само 8 грама пребиотици дневно са показали, че имат голям ефект върху усвояването на калций в организма, което води до повишаване на костната плътност.

7. Хормони – Изследванията относно „връзката между червата и мозъка“ все още са в начален стадий, но става ясно, че разстройства, свързани с настроението, като тревожност или депресия, са силно свързани с здравето на червата. Изследванията показват, че настроението и хормоналното равновесие са повлияни от комбинация от фактори, които най-категорично включват състоянието на бактериалните жители, живеещи в тялото ви. Вашият черво помага да абсорбирате и метаболизирате хранителните вещества от храните, които ядете, които в крайна сметка се използват за подпомагане на функциите на невротрансмитерите, които създават хормоните (като серотонин), които контролират настроението ви и помагат за намаляване на нивата на стреса.

Пребиотиците се намират предимно в някои зеленчуци, някои цели зърна, източници на устойчиво нишесте (като недостатъчно узрели банани) и дори в мед. Някои от най-добрите пробиотични източници, от друга страна (които използват пребиотици да процъфтяват), включват култивирани или ферментирали храни като кисело мляко, кефир от сурови млечни продукти, кимчи, комбуча и култивирани зеленчуци.

Основни източници на пребиотици са: банани, аспержи, лук, чесън, артишок, зеле, бял боб, трици, праз, корени от цикория, глухарче.

Лукът, както варен, така и суров, дава много вкус на вашата храна и също осигурява антиоксиданти, подобряващи имунната система. Той съдържа естествен източник на инулин, един вид добри бактерии, които се борят с храносмилането.

Предимствата на чесъна включват: профилактика на рака, заедно с противогъбични, антиоксидантни, противовъзпалителни и антивирусни свойства.

Потърсете банани, които са все още зеленикави, вместо ярко жълт и добре узрели.

Глухарчетата са друга храна, която може да се намери в повечето магазини за хранителни стоки и почти всички магазини за здравословни храни. Тези листни зеленчуци са чудесен източник на пребиотици в допълнение към антиоксидантите, витамините и минералите.

Артишокът е с нисък гликемичен индекс и спомага за контролирането на нивата на кръвната захар.

Коренът от цикория е подходящ за печене, тъй като свързва съставките заедно. Също така е високо антиоксидантна храна и страхотен продукт за подобряване на храносмилането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *