10 неща от ежедневието, които Ви състаряват

Вредни храни

Ако дневните ви ястия са пълни с храни, които биха могли да причинят хронични възпаления, като растителни масла, маргарин, червено месо, бял хляб, захар или преработени храни, то вие не правите услуга на кожата си. Тези храни могат да причинят възпалителни процеси, което да ускори образуването на бръчки. За да се предотврати преждевременното стареене, е необходимо да се консумират храни, богати на омега-3 мастни киселини и алфа-линоленова киселина (ALA), като ленено семе, ленено масло, авокадо, сьомга и зехтин. Тези храни ще помогнат на кожата ви да поддържа мекия си и елегантен вид.

Не забравяйте и плодовете и зеленчуците. Свежият продукт е богат на цинк, селен, витамин С и бета каротин, които са ключови играчи в производството на колаген в организма, както и осигуряват защита срещу свободните радикали. Добър вариант са червените пиперки и морковите. Просто ги измийте и нарежете и те се превръщат в удобна закуска, която можете да вземете навсякъде. Не сте фен? Опитайте тогава да увеличите приема на броколи – само в 1 чаша се съдържат 100 процента от общата дневна препоръчителна доза витамин С.

На последно място, уверете се, че получавате достатъчно протеини – последните изследвания показват, че недостатъчното количество протеини може да причини бръчки и пукнатини в кожата. Стремете се да имате минимум един продукт, съдържащ протеини (например яйца, говеждо месо, боб) при всяко хранене.

Ниски нива на хормона на растежа (HGH)

 

Вашето тяло произвежда хормона на рсетежа (HGH) чрез хипофизната жлеза. Сред многото си функции, HGH, заедно с колагена, благоприятства за поддържане на кожата и мускулния състав. С напредването на възрастта, естественото производство на колаген в организма се забавя, което може да доведе до по-увиснала и тънка кожа. Макар че може да не успеете да спрете напълно времето, можете да забавите този ефект. Резултатите от проучване, направено през 2012 г. показват, че някои комбинации от аминокиселини действително стимулират производството на хормон на растежа, което от своя страна може да спомогне за стимулирането на производството на колаген и да ви помогне да поддържате здрава и гладка кожа. Както при мъжете, така и при жените, на които е дадена специална смес от аминокиселини, се наблюдават повече от шест пъти по-високи нива на HGH, в сравнение с тези в началото на проучването. Пациентите също така са имали по-бърз метаболизъм и повишена издръжливост.

Прекомерна употреба на алкохол

 

Алкохолът е естествен диуретик, така че колкото повече пиете, толкова по-дехидратиран става вашият организъм. Освен че изсушава естествената влага от кожата ви, прекомерната употреба на алкохол също предизвиква появата на розацея и изостря фините линии, акнето и бръчките, които веднага ви карат да изглеждате по-възрастни. Не е задължително да се отречете завинаги от бутилката, но ако пиете по малко, няма да се налага черният ви дроб да работи толкова усилено, за да изчисти токсините и замърсяванията от тялото ви. А когато той функционира по-ефективно, ще видите резултата и върху кожата си.

Стрес

Нищо не вреди на  тялото ви така, както постоянната тревога, безпокойството и стресът. Според проучване от 2012 г., стресът, свързан с работата, може да има вредно въздействие върху ДНК на клетките. В изследване, публикувано от Хюфингтън Пост, изследователите измерват дължината на ДНК секциите, наречени теломери, и установяват, че хората с най-висок професионален стрес имат най-късите теломери, което от своя страна причинява смърт или повреда на клетките и може да ускори процеса на стареене. Освен това, стресът може да увеличи кръвното налягане и да наруши съня ви.

За повечето хора е трудно да намалят стреса, на който са подложени в работата, си. Ето няколко прости съвети за справяне с този проблем. Ограничете количеството кофеин, което приемате, избягвайте преработени храни, които могат да се отразят върху храносмилателната система и опитайте да започнете седмична йога или медитация, за да подобрите настроението си и да успокоите ума си.

Недоспиване

Повече от една трета от хората в активна възраст не получават препоръчителното количество сън на нощ. Това може да доведе до негативни ефекти върху здравето, като увеличаване на теглото, понижена имунна система, намален фокус, бледа кожа и слаба памет.

Ако можете, опитайте да спите между седем и девет часа на вечер. Но бъдете внимателни: лежането прекалено дълго на едната страна на лицето може да причини бръчки и “сънни линии”, според статия на Allure. Най-добрият начин да избегнете фините линии и бръчки е да спите по гръб или да купувате гладки калъфки за възглавници.

Излагане на слънце

 

Колкото и невероятно да звучи, слънчевите бани са едно от най-лошите неща, които можете да причините на кожата си. Освен риска от рак, прекомерната експозиция на ултравиолетови лъчи отслабва кожата и кръвоносните съдове.

Как да се предпазите? Слънцезащитен крем. По цял ден, всеки ден. Това може да изглежда очевидно, но едно скорошно австралийско проучване потвърди, че редовното ежедневно прилагане на слънцезащитни средства може да предотврати появата на бръчките, да намали риска от развитие на рак на кожата и да я поддържа гладка и устойчива.

Не забравяйте да нанасяте слънцезащитни продукти на всеки два часа, особено в горещите летни дни, когато постоянно влизате и излизате от басейна.

Тютюнопушене

Вече знаете, че тютюнопушенето е свързано със сърдечни заболявания, безплодие, рак на пикочния мехур, високо кръвно налягане и, разбира се, рак на белите дробове, но ако никоя от тези нежелани реакции не ви мотивира да откажете цигарите, може би суетата ще го направи: редовното пушене засилва риска от поява на псориазис и хронично лишава клетките на кожата от кислород, което може да доведе до бледо, неравномерно оцветяване. Тютюнопушенето и вторичния дим също предизвикват разграждане на колагена и могат да доведат до отпусната кожа, не само на лицето, но и на горната част на ръцете и гърдите. И не на последно място, пушачите постоянно използват мускулите около устата си, за да дърпат и издухват дима, което причинява дълбоки бръчки.

Недостатъчна грижа за кожата около очите

 

Кожата около очите ви е най-тънката и има много малко маслени жлези. Поглезете очите си и предотвратете признаците на стареене, като използвате ежедневно крем за очи, който съдържа пептиди – те работят за стимулиране на производството на колаген и за предотвратяване на фини линии. Не забравяйте да проверите етикета: други забележителни съставки, които намаляват подпухналостта, линиите, бръчките и кръговете под очите са кофеинът и никотиновата киселина.

Заседнал начин на живот

 

Експертите смятат, че ежедневните упражнения са здравословни не само за вашето тегло, сърце и бели дробове, но и осигуряват подмладяващ ефект върху кожата. 90 минути на ден активно движение, ще ви помогнат да постигнете добри резултати.

Неправилно поставяне на грим

Гримът може да помогне да се скрият несъвършенствата и възрастовите петна, но неправилното му използването може да ви направи да изглеждате по-възрастни. Например, някои тежки основи и пудри могат да се превърнат в бръчки около очите и устата ви, като акцентират върху фините линии. Заменете основата си с по-лека формула или ВВ крем, който ще осигури покритие, като същевременно ще подобри осветеността на кожата ви. Направете очите си по-свежи сутрин, като подчертаете вътрешната част на долните клепачи с бял молив (това е стар холивудски трик). И накрая, винаги имайте под ръка кърпички, с които да премахвате излишното омазняване, без да размазвате или унищожавате грима си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *