Аптеки оптима - здраве и красота!
ELANCYLBP PHARMADIETREXPHARMASCIENCE INCComplete PharmaBARLEANS ORGANICBIODERMAEUCERINNUXEURIAGEDAVINESDR. HANSSRAMKOPHARM
здравословни храни

Артишокът, защитник на черния дробАртишокът, Cynara scolymus, представлява неразцъфналата цветна пъпка на голямо бодливо растение от сем. Сложноцветни. Вкусът на зеленчука наподобява този на праз лук и целина, а в кулинарията може да се използва широко. Качествата му като лечебна храна са също толкова силни като тези на карфиола и брюкселското зеле. Познати са повече от десет разновидности артишок, но само един от тях може да се консумира суров. Артишокът съдържа много биоактивни вещества, а от острите му листа се извлича екстракт за производството на лекарства. Счита се, че родината на екзотичния зеленчук са зоните по Средиземноморието, но той се радва на голяма популярност в Северна Америка, където е пренесен от испанските заселници през 17 век. Като лечебно растение е бил познат още на древните народи – гърци и римляни, които го използвали като средство за профилактика на различни заболявания.

Артишокът е един от вкусните и полезни зеленчуци в диетичната кухня, тъй като в 100 гр се съдържат само 40 ккал. Зеленчукът съдържа много фибри, калий, калций, фосфор, магнезий, желязо, натрий, витамин А, В1, В2, С, белтъчини, ниацин. В състава му има инулин – въглехидрат, който значително влияе върху обмяната на веществата. Артишокът съдържа цинарин - мощен антиоксидант, който елиминира свободните радикали, участващи в процесите на окисление на липидите в организма и предпазва от увреждане на клетъчната мембрана. От тези окислителни процеси обикновено най-силно се увреждат клетките на сърцето и черния дроб. Вкусът на артишок се подчертава добре в комбинация с чесън, дафинов лист, магданоз, босилек и кориандър.Артишокът намалява риска от развитие на захарен диабет и подагра, полезен е за лечение на нарушени функции на черния дроб и жлъчката, предпазва от атеросклероза и други сърдечносъдови заболявания и е чудесно средство срещу екземи и алергии. Антиоксидантът цинарин стимулира отделянето на отпадъчни продукти клетките на черния дроб, оказва пикочогонно действие и ускорява процесите на извличане от организма на излишните течности и соли. Интересен е фактът, че цинаринът не може да се открие в нито един друг зеленчук или плод. Благодарение на многостранното си действие върху човешкия организъм, артишокът се използва като профилактично средство срещу диабет, подагра, целулит и заболявания на чернодробната тъкан. Екстракът от артишок е изключително мощен защитник на черния дроб. За храна той е много полезен за хора с повишена киселинност на жлъчния сок, тъй като съдържа значително количество соли на калия и натрия, които имат алкално въздействие. Противопоказен е обаче за хора с гастрит с понижена киселинност и с понижено кръвно налягане. Зеленчукът има способност да активира дейността на червата, благодарение на фибрите в него, затова може да се използва срещу запек, завишен холестерол и наднормено тегло.

 
Коментари
Напишете коментар
Име
Вашият Коментар*
Въведете визуалния код* При проблем с разчитането на символите, моля натиснете иконката
Всички коментари ще бъдат прегледани и одобрени преди публикуване.

уеб дизайн: Visign Studio - Jump into the web!