20 храни, които винаги трябва да имаме в кухнята – част 1

Препоръчваме ви:

Добре подредената кухня Ви позволява да сготвите бързо и лесно нещо вкусно в края на дългия работен ден. А когато сутрин закъснеете и се наложи експресно да грабнете закуската си от хладилника, хубаво е да имате под ръка нещо готово и здравословно. Консултирахме се с професионални готвачи, диетолози и кулинарни блогъри относно 20-те храни, които трябва непременно да имате в кухнята си. Някои със сигурност присъстват и във Вашите кухненски шкафове, докато други е желателно да добавите.

1. Студено пресован зехтин

Защо?

Няма съмнение, зехтинът е една от най-здравословните мазнини, която освен в кулинарията, заема и голяма част от козметичната индустрия, както и домашни маски.

Как да го ползвате?

Можете да готвите с него, както и да поръсвате готовите вече ястия, каквото и да предпочетете, не се оливайте и буквално и преносно, тъй като макар и „добра мазнина”, 1с.л. съдържа 120 калории.

2. Обезмаслно кисело мляко

Защо?

Киселото мляко съдържа около 100 калории на порция, нищо че е кремообразно и гъсто.

Как да го ползвате?

Идеално за приготвянето на диетични рецепти, както и за чиста консумация.

3. Консервирани маслини

Защо?

Те са много дълготрайни и могат да откарат много време на кухненския рафт, като едновременно с това могат да се добавят към много видове ястия. Предпочетете 100% натуралните продукти.

Как да ги ползвате?

Разпръснете ги върху салати, пасирайте ги на паста. 10 маслини са едва 50 калории. Те са перфектни, когато Ви се похапва нещо соленко, но са много по-добър вариант за стомаха Ви от колкото крекерите и чипсовете.

4. Мед

Защо?

Може да издържи години, без да се развали. Освен всички други полезни качества, медът може да се използва и срещу махмурлук, болки в гърлото, кашлица и много други.

Как да го използвате?

Домашно приготвени маринати, както и дресинги за салати. Може да използвате за домашно приготвени сладкиши и печива. Пшеничното брашно може да е по-плътно, но добавянето на мед вместо захар го прави по-нежно и приятно.

5. Бобови култури

Защо?

Не само е евтин, но е чудесен източник на протеини и фибри. Една чаша нахут съдържа 15 грама протеин и 12 грама фибри.

Как да използвате?

Съхранявайте всякакъв вид зърна в кухнята си. Можете да изберете цветен, бял или черен боб, всичко според вкуса и предпочитанието Ви. Може да съхранявате и консервиран за салса и салата, бързо лесно и вкусно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *