Женска полова система, яйчници

Женската полова система е съвкупност от анатомични органи, основните от които са женските полови жлези, яйчници, и матката. Те са разположени в долната част на коремната област и са вътре в тялото, а не както тестисите на мъжете – отвън. Яйчниците са два и имат овална форма. Размерът им обикновено е 4-5 сантиметра в диаметър. Когато жената е в полова зрялост, всеки месец в един от яйчниците узрява една яйцеклетка. Затова ако тя се оплоди, обикновено се ражда по едно дете, освен ако не се родят еднояйчни близнаци. Възможно е в някой от месеците в двата яйчника едновременно да узрее по една яйцеклатка и ако се оплодят и захванат, от тях се раждат двуяйчни близначета. Яйчникът има и секреторна функция – благодарение на него се произвеждат женските полови хормони. Макар в женския организъм да се образуват и известни количества мъжки хормон тестостерон, към женските хормони спадат естрогенът и прогестеронът, а по време на кърмене се отделя хормон пролактин.

Матката е кух орган с форма на круша, който е изграден основно от мускулна тъкан. В нея се развива оплодената яйцеклетка – зародишът. Част от вътрешната повърхност на матката участва в образуването на плацентата, но тя се сформира само когато жената забременее. Чрез плацентата се осъществява връзката между майчиния организъм и зародиша, чрез неговата пъпна връв. Изграждането й започва през третата седмица от началото на бременността и продължава до края на третия месец, а ако не се образува правилно, детето може да се роди с увреждания. Пъпната връв е сноп от кръвоносни съдове, които свързват големия кръг на кръвообращение на майката и кръвообращението на зародиша. От него зародишът получава кислород. и хранителни вещества, а в обратна посока изхвърля отпадъчните продукти и въглероден диоксид.

Основната функция на женската полова система е производството на женските гамети – яйцеклетките. Те се отделят и евентуално се оплождат от мъжките гамети – сперматозоидите, преминават по маточните тръби, а матката осигурява условия за развитие на ембриона. Женската полова система се състои от външни и вътрешни полови органи, а в по-широк аспект тя включва и млечните жлези. Външните полови органи са клитор, големи и малки срамни устни, които са разположени извън кухината на малкия таз. Влагалището е входът към вътрешните полови органи, затова в него се намират млечнокисели бактерии, които спомагат за поддържане на кисела среда, която е защита срещу някои болестотворни микроорганизми.

Препоръчваме ви:

         

2 thoughts on “Женска полова система, яйчници

  1. Аз нямам матка от 2011 г. и съм родена 1967 г. имам яйчници, като единия е опериран ! Има ли опасност от рак

    1. Здравейте,
      Препоръчваме веднъж в годината профилактичен преглед при специализиран лекар. Този въпрос не е в нашата компетентност, моля обърнете се към лекар!
      Хубав ден!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *